Yerel

Yarımada’da, Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele sürüyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, mandalinası başta olmak üzere narenciyesiyle ünlü Yarımada’da verimliliği ve kaliteyi artırmak için Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelesine devam ediyor. Karaburun’da, 157 üreticiye 1900 tuzak ve feromon dağıtılarak hem girdi maliyeti azaltıldı hem kimyasal ilaç kullanımının önüne geçildi.

Abone Ol

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yarımada bölgesinde narenciye üretimini artırmak ve çevreyi korumak amacıyla Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelesini sürdürüyor. Karaburun’da altı mahallede 157 üreticiye toplamda 1900 tuzak ve feromon dağıtarak hem üreticilerin maliyetlerini düşürdü hem de kimyasal ilaç kullanımını azaltmayı başardı.

Büyükşehir Belediyesi, özellikle narenciye ağaçlarında verimliliği düşüren Akdeniz Meyve Sineği zararlısına karşı etkili bir mücadele yürütüyor. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından koordine edilen program kapsamında, bölgedeki üreticilere Kitle Yakalama Tuzağı ve Feromon dağıtıldı. Bu sayede, narenciye ağaçlarına zarar veren sineklere karşı kimyasal ilaç kullanılmadan doğal yöntemlerle mücadele sağlanarak, üreticilerin girdi maliyetleri de önemli ölçüde azaltıldı.

Önemli mesafe kaydedildi

Tarımsal Üretim ve Geliştirme Şube Müdürü Ayşegül Karakoyun Seçgin, Karaburun’un Küçükbahçe, Merkez, Parlak, Salman, Sarpıncık ve Yayla mahallelerinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Seçgin, bu mahallelerde 157 üreticiye toplamda 1900 tuzak dağıtıldığını belirterek, doğal dengeyi gözeterek, zararlılarla mücadelede kimyasal ilaç kullanımını minimuma indirdiklerini, bölgedeki narenciye üretimi için en büyük tehdidin, Akdeniz Meyve Sineği zararlısı olduğunu, bu zararlıyla mücadelede önemli mesafe kaydettiklerini ve çalışmalara kararlılıkla devam edeceklerini dile getirdi.

Daha sağlıklı ürünler

Karaburun Küçükbahçe Mahalle Muhtarı Gizem Tezel Dağdelen ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğinden duyduğu memnuniyeti kaydederek, her yıl dekar başına bir tuzak yardımı yapıldığını, bunun kendileri için büyük bir avantaj olduğunu, Yarımada’daki narenciye üretiminin, Ege Bölgesi’ndeki üretimden farklı olduğunu ifade etti. Dağdelen, İzmir Büyükşehir Belediyesi sayesinde ilaçsız tarım yaparak daha sağlıklı ürünler elde ettiklerini söyledi.

Küçükbahçeli mandalina üreticisi Mehmet Kayalı ise, Akdeniz Meyve Sineği’nin narenciyeye verdiği zarara dikkat çekerek, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sağladığı tuzaklar sayesinde artık kimyasal ilaç kullanmadıklarını, ürettikleri mandalinanın Türkiye’nin en iyisi olduğunu ve büyük kısmının ihracata gittiğini, bu desteğin, kendileri için çok kıymetli olduğunu sözlerine ekledi.