Türkiye'nin yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektörleri, 2024 yılının ilk yarısında ihracatını yüzde 9 artırarak ülkeye 3 milyar 8 milyon dolar döviz kazandırdı. 2024 yılı için belirlenen 6 milyar dolarlık ihracat hedefinin yüzde 51'ini ilk altı ayda gerçekleştiren sektörler, büyük bir başarıya imza attı.

Yaş meyve sebze ihracatı, yüzde 1 artışla 1 milyar 718 milyon dolara ulaşırken, meyve sebze mamulleri ihracatı yüzde 20 artış göstererek 1 milyar 42 milyon dolardan 1 milyar 290 milyon dolara çıktı.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Türkiye'nin 60 milyon ton taze meyve sebze ürettiğini belirterek, bu üretimin katma değere dönüşmesi ve üreticilerin emeklerinin karşılığını alması için ihracatın büyük önem taşıdığını vurguladı. Uçak, Türk lezzetlerinin dünyanın dört bir yanına ihraç edilerek hem ülkeye döviz kazandırıldığını hem de üreticilerin emeğinin karşılığını aldığını ifade etti.

Yas Meyve Sebze Ve Meyve Sebze Mamulleri Ihracatinda Buyuk Artis

TURQUALITY Projesi sayesinde önemli başarılar elde edildi

Kiraz, ayva, incir ve kayısı üretiminde dünya birincisiyiz diyen Uçak, vişne, salatalık, kavun ve karpuz üretiminde ikinci, elma, biber, mandalina ve domates üretiminde ise üçüncü sırada yer aldıklarını belirtti. Ayrıca, meyve sebze mamullerinde turşu ihracatında dünya lideri olduklarını, meyve suları, kurutulmuş ve dondurulmuş meyve sebze üretim ve ihracatında dünyanın en modern tesislerine sahip olduklarını söyledi. Turkish Fresh and Processed Fruits and Vegetables Cluster URGE Projesi ile 41 firmanın kümelenerek ihracatın artırılmasının hedeflendiğini ve Turkish Tastes isimli TURQUALITY Projesi sayesinde ABD pazarında önemli başarılar elde edildiğini kaydetti.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nin 2024 yılının ilk yarısında ihracatını yüzde 4 artırarak 595 milyon dolardan 618 milyon dolara çıkardığını belirten Uçak, Türkiye genelinde taze meyve sebze ihracatında domatesin 256 milyon dolarlık ihracatla zirvede yer aldığını, mandalinanın 170 milyon dolarla ikinci, kirazın ise 143,5 milyon dolarla en çok ihraç edilen üçüncü ürün olduğunu ifade etti. Meyve sebze mamulleri ihracatında ise elma suyu 131 milyon dolarlık performansla birinci olurken, domates salçası 106 milyon dolar, biber turşusu ise 88 milyon dolar döviz kazandırdı.

Taze meyve sebze ihracatında Türkiye'nin en büyük pazarı 436,5 milyon dolarla Rusya Federasyonu olurken, meyve sebze mamulleri ihracatında en çok ihracat yapılan ülke 209 milyon dolarla Amerika Birleşik Devletleri oldu. Irak'a yapılan ihracat yüzde 200 artışla 50 milyon dolardan 200 milyon dolara yükselirken, Almanya taze meyve sebze ihracatında 174 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı. Almanya, meyve sebze mamulleri ihracatında ise 176 milyon dolarlık taleple ikinci sıraya yükseldi. İngiltere, 89 milyon dolarlık ihracatla üçüncü büyük pazar olarak öne çıktı.

Muhabir: Özge Uğulu