Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hakan Oğuzhan, uzun süre iyileşmeyen ve hastanın günlük yaşamını olumsuz etkileyen yüz felcinde kök hücre tedavisinin olumlu sonuçlar verebileceğini belirtti. Dr. Oğuzhan, iyileşme süreci uzayan ve kalıcı yüz felci olan hastalarda, kültürlenmiş bebek kordonundan çoğaltılmış veya hastanın kendi dokularından alınarak kültürlenmiş mezenkimal kök hücre enjeksiyonlarının yüz felcinin iyileşmesini sağladığını ifade etti.

Dr. Oğuzhan, yüz felcinin yüz kaslarının bir tarafının aniden veya yavaş yavaş felç olduğu bir durum olduğunu belirtti. Vakaların yüzde 60-75'inde nedeni bilinmeyen yüz felcinde, hastaların yaklaşık yüzde 75'inin kendiliğinden iyileştiğini ancak bazı vakalarda kalıcı ağız yetmezliği ve göz kapağının kapanamaması gibi ciddi sorunların ortaya çıkabileceğini vurguladı.

Yüz felci olan hastaların yaklaşık yüzde 25'inde orta ila şiddetli fasiyal asimetrinin devam ettiğini ve bunun hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini belirten Dr. Oğuzhan, bu durumun yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini söyledi. Yüz felcinin nedeni tam olarak bilinmese de herpes virüsüne özgü bağışıklık tepkisi ve iskemik veya kalıtsal faktörlerle ilişkili olabileceğini dile getirdi.

Yüz felcinde erken evrelerde steroid tedavisinin antiviral tedavi ve fizik tedavi yöntemleriyle hastalarda hızlı iyileşme sağladığını belirten Dr. Oğuzhan, ileri vakalarda sinirlerin gevşetilmesi ve estetik cerrahi işlemlerin uygulandığını söyledi. Ancak, iyileşme göstermeyen birçok hastanın fonksiyonel ve sosyal sorunlarla yaşamını sürdürdüğünü ifade etti. Dr. Oğuzhan, özellikle iyileşme süreci uzayan ve kalıcı yüz felci olan hastalarda, ameliyathane şartlarında hasar görmüş sinir ve kaslara yapılan kök hücre enjeksiyonları ile tedavi edilebileceğini belirtti.

Muhabir: İPEK KIRCA