Yaşar Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği lisans programından mezun olacak öğrenciler, bağımsız araştırma yapabilme, gerçek hayat mühendislik problemlerini analiz etme ve problemlere geniş bir bakış açısıyla bakabilme yeteneklerini mezuniyet projelerinde sergiledi.

Genç mühendis adayları, mezuniyet projeleri kapsamında “Akıllı Tarım”, “Enerji Verimli Hassas Sanal Gerçeklik Eldiveni ve Görüntü İşleme Sistemi” ve “Kaska Entegre Kumanda Sistemli İnsansız Kara Aracı” gibi başarılı çalışmalar geliştirdi. Selçuk Yaşar Kampüsü’nde sergilenen projeler büyük ilgi gördü.

İrem Eren, İrem Bekar ve Sezin Özturkut tarafından geliştirilen “Akıllı Tarım” projesi, yapay zeka kullanarak bitkilerin yapraklarının resimleri ve sensörlerden toplanan verileri işliyor. Bu sayede çiftçilere su veya ilaç ihtiyacını tespit eden yardımcı bir sistem sunuyor.

Ysr Sanal Eldiven (1) (1)

DÜŞÜK BÜTÇELİ ARAYÜZ

Ali İbrahim Cambazoğlu ve Hasan Çakmak tarafından geliştirilen ve TÜBİTAK 2209 A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında desteklenen “Enerji Verimli Hassas Sanal Gerçeklik Eldiveni ve Görüntü İşleme Sistemi” projesi, kullanıcının elinin üstüne konan bir devre ve eldiven yardımıyla bilgisayardaki programları kontrol etmeyi ve çizim yapmayı sağlayan düşük bütçeli bir ara yüz sunuyor.

Atakan Arslan, Çağan Başkent ve Murat Doğa Darıcı tarafından geliştirilen “Kaska Entegre Kumanda Sistemli İnsansız Kara Aracı” ise özellikle askeri projelerde ulaşılması zor ve tehlikeli yerlere erişim sağlamak amacıyla tasarlandı. Tüm tasarımı ve üretimi öğrenciler tarafından yapılan bu insansız kara aracı, açık alanda 1 kilometre mesafeye kadar gidebiliyor ve sensör füzyon görüntü işleme teknolojisi ile kask sağa sola çevrildiğinde kamera da aynı yönde hareket ediyor.

Muhabir: İPEK KIRCA