2004 yılında hayata veda eden Filistin lideri Yaser Arafat, ölümünün üzerinden geçen yıllara rağmen, hala tartışmaların ve spekülasyonların odağında yer alıyor. Peki, Yaser Arafat kimdir? Yaser Arafat  nasıl öldü? İşte detaylar...

Yaser Arafat kimdir?

Yaser Arafat, tam adıyla Muhammed Abdurrahman Abdurrauf Arafat el-Kudva el-Hüseyni, kod adı Ebu Ammar (4 Ağustos 1929, Kahire - 11 Kasım 2004, Paris), Filistinli bir liderdir. Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) lideri ve Filistin Ulusal Yönetimi'nin ilk başkanı olan Arafat, Filistin'in özerkliği için İsrail'e karşı mücadele etmiştir. Hayatının çoğunu 1958 ile 1960 yılları arasında kurduğu siyasi el-Fetih örgütünün liderliğini yaparak geçirdi. Önceleri İsrail'in varlığına karşı olmasına rağmen, 1988 yılında BM Güvenlik Konseyi'nin 242 sayılı kararını kabul ederek bu görüşünü değiştirmiştir.

Arafat, 1960'ların sonu ile 1970'lerin başında, el-Fetih bir iç savaş sırasında Ürdün ile açıkça karşı karşıya kaldığında olduğu gibi sürekli anlaşmazlıkların ortasında kaldı. Ürdün'den zorla dışarı çıkarılan ve Lübnan'a yerleşen Arafat ile el-Fetih, ülkenin işgal edildiği 1978 ve 1982 yıllarında İsrail'in hedefi oldu. Siyasi görüşleri ne olursa olsun, Filistinlilerin çoğunluğu Arafat'ı bir özgürlük savaşçısı ve şehit olarak tanımlarken, İsraillilerin çoğu, örgütünün sivillere karşı giriştiğini savunduğu birçok eylem nedeniyle onu terörist olarak görmektedir.

Yaser Arafat  nasıl öldü?

Hayatının son dönemlerinde Arafat, FKÖ ile İsrail arasında on yıllardır süren anlaşmazlığı sona erdirmek için İsrail hükümeti ile bir dizi müzakereye girişti. Bunların arasında 1991 Madrid Konferansı, 1993 Oslo İlkeler Anlaşması ve 2000 Camp David Zirvesi bulunur. İslamcılar ve FKÖ'nün bazı sol kanat mensupları, Arafat'ı yozlaşmakla ve İsrail hükümetine çok fazla taviz vermekle suçladılar. 1994 yılında Arafat, Oslo'da yapılan müzakerelerden ötürü İzak Rabin ve Şimon Peres ile birlikte Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü. Bu esnada Hamas ve diğer militan örgütler, el-Fetih ve Arafat'ın talep ettiği otoriteyi sarsarak gücü ele geçirdi.

2001 sonlarına doğru İsrail tarafından esir alınan Arafat, ölümünden kısa bir süre önceye kadar Ramallah'ta bulunan Mukata'a merkezinde üç yıla yakın esir tutuldu. 2004 yılının sonlarında, Mukata'a merkezinde iki yılı aşkın bir süredir İsrail Ordusu tarafından zorla tutulmaktayken hastalandı ve komaya girdi. İsrail, iki yılın ardından Arafat'ın tedavisi için Mukata'a merkezinden çıkıp Paris'e gitmesine izin verdi. Arafat, Paris'te yaklaşık iki hafta tedavi görmesine rağmen sağlığına kavuşamadı. Gerçek ölüm sebebi tam olarak bilinmese de doktorlar idiyopatik trombositopenik purpura ile sirozdan bahsettiler, ancak otopsi yapılmadı. Arafat, 11 Kasım 2004 günü 75 yaşında hayatını kaybetti.

Kaynak: HABER MERKEZİ