Yayıncı, çevirmen ve köşe yazarı Nazar Büyüm'ün kaybı medya camiasında derin üzüntüyle karşılandı. Peki, Nazar Büyüm kimdir, neden öldü? Konuya yönelik detaylar haberimizde yer alıyor.
Adam Yayınları, Merkez Ajans ve Anadolu Yayıncılık'ın kurucusu, çevirmen, şair ve yazar Nazar Büyüm, 80 yaşında hayatını kaybetti.
Türk edebiyatı ve yayıncılığı için önemli bir kayıp olarak görülen Büyüm, ardında çok değerli bir miras bıraktı.
Nazar Büyüm kimdir?
1944 yılında Kayseri’nin Everek (Develi) ilçesinde doğan Nazar Büyüm, edebiyat dünyasında çevirileri, şiirleri ve yazılarıyla tanınan önemli bir isimdi. Agos Gazetesi’nde yayımlanan yazılarında, Ermeni toplumunun tarihine, kültürel belleğine ve kimlik meselelerine ışık tuttu.
Anne ve babası Maryani Hanım ve Demirci Arsen Usta olan Büyüm, ilkokul ve ortaokul eğitimini Everek’te tamamladı. 1957-1962 yılları arasında İstanbul’daki Surp Haç Tıbrevank Lisesi’nde yatılı olarak öğrenim gördü.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Filolojisi Bölümü’nden mezun olan Büyüm, iş hayatına Eczacıbaşı İlaç Fabrikası’nda mütercim tercüman olarak başladı. 1972 yılında reklam sektörüne adım atan Büyüm, Manajans’ta metin yazarlığı yaptıktan sonra, 1975 yılında Ajans Ada’nın kurucuları arasında yer aldı.
1980’de kendi yayınevini kurma kararı aldı ve önce Adam Yayınları’nı, ardından Anadolu Yayıncılık’ı hayata geçirdi. Adam Yayınları, Nâzım Hikmet, Orhan Veli, Yaşar Kemal gibi birçok önemli yazar ve şairin eserlerini yayımlayarak Türk edebiyatına büyük katkılarda bulundu. Anadolu Yayıncılık ise Yurt Ansiklopedisi ve Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi gibi kaynak eserleri okurlarla buluşturdu.
1986 yılında Selahattin Beyazıt ve Osman Kavala ile birlikte Ana Yayıncılık’ı kurarak, Türkiye’de ansiklopedik yayıncılıkta çığır açan AnaBritannica Genel Kültür Ansiklopedisini yayımladı.
Yazıları ve fikirleri, 2006 yılında "Dönüp Baktığımda" adlı kitapta toplandı.
Nazar Büyüm, hayatı boyunca edebiyat ve yayıncılıkla ilgili birçok projeye öncülük etti. Milena ve Ludmilla adında iki kızı, Ali Murad adında bir oğlu ve Cuba adında bir torunu vardı.