- Dört gözle bekleyeceğiniz şeylerin listesini yapın
Bir araştırmaya göre, insanlar bir tatili hatırlamaktan daha çok o tatilin gelmesini beklerken daha mutlular. Peki bu neden böyle? Genel olarak, gelecekteki olaylar hakkında geçmişteki olaylardan daha yoğun duygular hissediyoruz. Bu nedenle beklentimiz, gelecekteki olayların bizi daha önce gerçekleşmiş olanlardan daha fazla duygusal olarak dolu hissettirmesidir. Ek olarak, daha önce yapmış olduğumuz bir şeyden ziyade planladığımız bir şey hakkında konuşmamız daha olasıdır.
Psikolog Ryan Howes, “Kasvetli, güçsüz bir yarın yerine, iyi zamanların ve üstesinden gelinen zorlukların olduğu yeni bir gelecek hayal ediyorsunuz” diye belirtiyor. Heyecan verici bir şey tasavvur ederek karamsarlığa karşı çıkıyorsunuz. Ve bu, havlu atmak istediğinizde bile sizi devam etmeye motive eder.
Terapist Smith Crawford, “Beklenti gelecekteki bir ödül anlamına gelir ve ödüller güçlü motive edicilerdir” der. Bunun nedeni, ödüllendirileceğinizi bildiğinizde, tamamlamak istemeyebileceğiniz görevleri başarmak için motive olmanızdır.
Smith Crawford, “Beklenti aynı zamanda disiplin yaratır” diye ekliyor. “Gecikmiş tatminlere yardımcı oluyor. Bu bize, sabırlı olabilirsek daha büyük bir deneyimin -ya da ödülün- üzerimizde olduğunu öğretir.”
- Aylık temaların haritasını çıkarın
Birçok yönden, bu yaklaşım “yılınızı çerçevelemeye” benzer. Ancak Kat Boogaard, “Bunun sevdiğim yanı, daha kısa bir zaman diliminde çalışması” diyor. “365 gün boyunca bir şeyi sürdürmek yerine, her ay işleri değiştiriyorum.”
Boogard, “Yeni bir aya başlamak için ilk gün seçilen temayı planlayıcıma yazacağım” diye açıklıyor. “Ardından, ayın geri kalanında, bu kapsayıcı fikre katkıda bulunan farklı şeyleri günlüğe kaydedeceğim.”
Bir ayın (ve hatta bir yılın) sonunda ne olur? İlk olarak, kendinizi geliştirmek için yaptığınız her şeyin ayrıntılı bir hesabına sahip olacaksınız.
- Neyi izleyeceğinize veya ölçeceğinize karar verin
Bu yıl neyi izlemek veya ölçmek istediğinizi düşünün. Bir zaman kaydı veya verimlilik günlüğü tutmak, kilonuzu takip etmek veya maaşınızı nasıl harcadığınız olabilir.
Bu noktada listenizdeki ürünlerle ne yapacağınıza karar vermek zorunda değilsiniz. Bunun yerine, sadece beyin fırtınası yapıyorsunuz. Bilgi toplamaya devam ettikçe ilham gelecektir.
Örneğin bir zaman günlüğü tutmak, sosyal medyada veya e-postada ne kadar zaman harcadığınızı anlamanıza yardımcı olabilir. Sonuç olarak, bu, sosyal medyada veya gelen kutunuzda günde on beş dakikadan fazla harcamamak gibi zaman sınırları belirlemenize yol açabilir.
- Bir SMART hedef listesi derleyin
Team Tony, “Alınan kararların başarısız olmasının ana nedeni, yeterince spesifik olmamalarıdır” diyor. “Büyük hayaller kurmak her zaman iyi olsa da, bu hayalleri AKILLI hedeflere ayırmanız gerekir. Spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir, gerçekçi ve bir zaman çerçevesinde sabitlenmiş hedefler, ilerlemenizi izlemenize olanak tanır ve başarının anahtarıdır.
Yeni yılda daha sağlıklı olmak istiyorsanız ne ölçeceksiniz? En sevdiğiniz pizzacıdan sipariş vermek yerine evde belirli sayıda yemek mi hazırlıyorsunuz? Her gün beş km yürümek ister misin? Hedeflerinize ulaşırken ilerlemenizi ölçün ve makul bir zaman çizelgesi belirleyin.
- Bir başarma listesi oluşturun
Yeni kararlar vermek yerine önümüzdeki on iki ay içinde başarmak istediklerinizin bir listesini yapın. Bu listeye bir rüya veya yaşam listesi adı da verebilirsiniz.
Bu arada, yeni yıl için tam olarak nasıl bir yapılacaklar listesi yapabilirsiniz? Bu tamamen size kalmış. Ancak, yapılacaklar listenizi kırmanın sağlam bir başlangıç noktası olacağını düşünüyorum.
Ayrıca, bunları yazarsanız veya başkalarıyla paylaşırsanız, hedeflerinize ulaşma olasılığınız daha yüksek olacaktır.
- Bir mantra geliştirin
Bir hedefe ulaşma süreci genellikle alışkanlıklarınızı değiştirmeyi de içerir. Elbette, bunu söylemek yapmaktan her zaman daha kolaydır. Sonuçta, bazılarımız aksiliklerle karşılaştığında, o kadar hayal kırıklığına uğrarız ki, hemen bırakırız.
Belki bu durum sizi tanımlıyorsa, bir çözüm yerine bir ‘mantra’ benimsemeniz gerekir. Anahtar, mantranızın olumlu ve kasıtlı olduğundan emin olmaktır. Bu kendinizi daha güçlü ve yeni deneyimlere açık hissetmenizi sağlayabilir.
- Kişisel bir misyon beyanı yazın
New York Times’ın yazarlarından Andy Andrews, “Misyon ifadeleri, şirketlerin en önemli buldukları değerlerle uyumlu olmalarına ve dünyayı etkilemek istedikleri yola odaklanmalarını sağlamalarına yardımcı oluyor” diyor.
“Öyleyse, misyon ifadeleri, şirketlerin bunları oluşturmak ve ince ayar yapmak için genellikle yüzlerce saat harcadıkları kadar kritikse, neden bu kadar az insan kendi kişisel misyon bildirimini oluşturmak için zaman ayırıyor?”
İdeal olarak, kişisel misyon beyanınız, zor kararlar vermenize yardımcı olacak net sınırlar içermelidir.
Hayatınızda kabul edip etmeyeceğiniz şeyler için sınırlar belirlediğinizde, bu sınırların dışında bir şey olduğunda, bir seçimle karşı karşıya bile kalmazsınız” diyor.
“Misyon beyanınızı ilan ettiğinizde, onu yaşamaya başlarsınız” diye devam ediyor. “Bunun dışında çok fazla düşünmene gerek yok.”
Son bir tavsiye. Andrews, “Anlamlı bir kişisel misyon beyanı, öylece havadan çıkarabileceğiniz bir şey değildir” diyor. Bunu göz önünde bulundurarak, kişisel misyon beyanınızı yazarken aşağıdaki soruları yanıtlamalısınız.
• Önemli olan ne?
• Nereye gitmek istiyorum?
• “En iyi” benim için neye benziyor?
• Nasıl hareket etmek istiyorum?
• Arkamda nasıl bir miras bırakmak istiyorum?
- Hayatınızın bir alanını yeniden başlatın
Ara sıra bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekir. Neden? Niye? Çünkü sorunsuz çalışmasını sağlar. Aynı şey, kendinizi sıkışmış veya uyuşuk hissediyorsanız, insanlar için de geçerlidir .
Alistair Smith’in bir keresinde dediği gibi, “Sıkışıp kalmak sorun değil. Sorun takılıp kalmaktır. İyi öğrenenler, takılma alıştırması yapar.” Ama tam olarak nereden başlıyorsunuz? Yeniden kalibre etmek ve tekrar ilerlemek için kendinize üç kritik soru sormanızı önerir.
• Ne istiyorsun? “Adını sen koy. Tanımla. Çağırın” diye yazıyor. “İster bir pozisyon, ister bir ilişki, ister belirli bir gelir seviyesi olsun, bir dizi müşteri -her ne ise- ona bir isim verin ve yazın. Takip ettiğiniz hedef budur.”
• Seni ne durduruyor? Düşünmek ve dinlemek için bir dakikanızı ayırın. “Vicdanınız size asıl meseleyi açıklasın.”
• Onu elde etmek için ne yapmanız gerekiyor? “Kararlı bir eylemde bulunmadan ilerleme kaydedemezsiniz,” diye ekliyor. “Hedef ile yapmanız gereken eylem arasında bağlantı kurmak, başarınızın anahtarıdır.”
- 30, 60 veya 90 günlük meydan okumalar yapın
30 günlük zorluklarla, motive ve odaklanmış kalabilir, gerçek sonuçları nispeten kısa bir sürede görebilirsiniz. En iyi yanı, bir topluluk duygusu geliştirmek için bunları başkalarıyla birlikte başarabilmenizdir.
Her ay 30 günlük yeni bir meydan okuma, hatta 60, 90 veya 365 günlük bir meydan okuma ile işleri değiştirin.
- Minnettarlık egzersizlerini deneyin
Günlük rutininize daha fazla minnettarlık eklemek, yeni yıla sağ ayakla başlamanın harika bir yoludur. Kaygı ve depresyonu azaltmak, daha enerjik hissetmek ve daha kolay uyumak için minnettarlığı ifade etmeye çalışın.
Başlamak için en kolay yer bir günlük tutmaktır. Tabi ki, bunu her gün yapmak zorunda değilsiniz. Ancak, belirli bir şey için minnettar olduğunuzda, kesinlikle günlüğünüze not edin. Başka bir fikir, ailenizin ve hatta ekibinizin yemek sırasında minnettar oldukları bir şeyi paylaşmalarını sağlamak olabilir.