Türkiye'yi sarsan "Yenidoğan Çetesi" davasında adı geçen sanıklardan biri olan Hasan Basri Gök mahkeme söyledikleriyle gündeme geldi. Peki Hasan Basri Gök kimdir? Detaylar haberimizde...

Hasan Basri Gök kimdir? 

Özel hastanelerin yenidoğan ünitelerinde en az 10 bebeğin öl*müne yol açan ve SGK'den haksız kazanç sağlamak amacıyla kurulan Çetenin yargılanması, Bakırköy 22. Ağır CezaMahkemesi'nde devam ediyor. Duruşmanın ikinci gününde, sanıklardan biri olan hemşire Hasan Basri Gök ifade verdi.

Gök, yenidoğan ünitelerinde yapılan usulsüzlükleri ve hastane içindeki "işletme" sistemini detaylı bir şekilde anlattı. Yenidoğan ünitelerinin belirli bir sözleşme çerçevesinde işletildiğini belirten Gök, bu sözleşmenin imzalanarak ünitelerin "işletmeye" açıldığını ve hastanenin kendi personelini bu bölgelere gönderdiğini söyledi. Gök, bebek sevklerinin Fırat Sarı ve İlker Gönen tarafından yapıldığını ve bu sevklerle SGK'den para kazanıldığını ifade etti. Ayrıca, hastalara yönelik yapılan ödeme düzenlemelerinden bahseden Gök, Fırat Sarı'nın ailelerden 40 bin TL talep ettiğini ancak hastaneye sadece 25 bin TL verildiğini, kendisinin ve diğer çalışanların ise yalnızca yemek parası aldığını öne sürdü.

Gök, tapelerde yer alan bir ifadesiyle ilgili olarak "Bu ilaçlar dolapta olmamalıydı. Yapılan denetimlerde kontrol edilmemişti" dedi. Ayrıca, denetim evraklarının bazen önceden düzeltildiğini belirterek, bazı epikrizlerin de denetimlerden önce düzenlendiğini ifade etti. Fırat Sarı ile birlikte hastanelerdeki denetim evraklarına müdahale ettiklerini belirten Gök, bu tür usulsüzlüklerin hastane yönetimi tarafından fark edilmemesinin mümkün olmadığını vurguladı.

Sanık, hastane yönetiminin cirolardaki ani artışları ve ilaç kullanımındaki dengesizlikleri fark etmemesinin imkansız olduğunu belirterek, "Hastane cirosu birden 1 milyondan 3 milyona çıkarsa ya da normalde 10 ilaç düşürülürken 30 ilaç düşürülürse, bu durum başhekim veya hastane yönetimi tarafından fark edilirdi" dedi.

Ayrıca, Gök, Hakan Doğukan Taşçı'nın kendini doktor olarak tanıttığını ve bazı durumlarda doktor gibi davrandığını da kabul etti. Yenidoğan ünitelerinin işletilmesinin ihale usulüyle yapılmadığını, başhekimle görüşülerek düzenlemeler yapıldığını belirtti.

Savunmasında, Gök'ün avukatı, müvekkilinin nitelikli dolandırıcılık ve resmi evrakta sahtecilik suçlarından yargılandığını belirterek, örgüt üyeliği suçlamasından beraat talep etti. Mahkeme, duruşmaya ara verdi.

Bu dava, özel hastanelerdeki sistematik usulsüzlükleri ve sağlık sektöründe yaşanan ciddi ihlalleri gündeme taşımaya devam ediyor.

Kaynak: Evrensel