Depremin boyutları ve kırılma alanları

Prof. Dr. Feyzi Bingöl, 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremlerin büyük çapta bir kırılma bölgesine işaret ettiğini belirtti. İlk depremin 7.7 veya 7.8 büyüklüğünde olduğunu ifade eden Bingöl, bunun hemen ardından Elbistan civarında Çardak Sürgü fayı üzerinde meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki ikinci bir depremin yaşandığını söyledi. Bu iki büyük depremin sonucunda 50 binden fazla vatandaşın hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Yer Bilimcisi Prof. Dr. Feyzi Bingöl'den deprem açıklaması:  '160 kilometrelik alanda kırık oluştu....'-1

Enerji boşalımı ve kırılan fay hattı

Bingöl, 24 Ocak 2020 tarihindeki 6.8 büyüklüğündeki Elazığ depreminin ardından Sivrice civarında Hazar Gölü'nün batısında yaklaşık 80 kilometreye yakın bir kırılma meydana geldiğini açıkladı. Bu kırılma sonucunda enerjinin bir kısmının yüzeye çıktığını ve artçı depremlerin oluştuğunu söyledi. 6 Şubat 2023 tarihinde ise çok büyük bir kırılmanın yaşandığını ve Hatay'ın en güneyinden Antakya'ya kadar olan bölgenin tamamen kırıldığını ifade etti. Bu kırılmanın uzunluğunun 354 kilometre olduğunu ve ikinci depremde ise 160 kilometrelik bir kırılma yaşandığını belirtti.

Malatya'daki depremler ve artçı sarsıntılar

Prof. Dr. Feyzi Bingöl, Malatya'da meydana gelen depremlerin tamamının artçı depremler olduğunu belirtti. Malatya'nın özel bir bölge olduğuna dikkat çeken Bingöl, burada Doğu Anadolu fayı, Çardak Sürgü fayı ve Malatya Ovacık fayı gibi birden fazla fayın bulunduğunu ve bu nedenle fayların olmadığı bölgelerde bile depremlerin meydana gelebileceğini ifade etti. Bunun normal olduğunu ve büyüklüğüne göre 4'ten büyük artçı depremlerin beklenmesi gerektiğini söyledi.

Yer Bilimcisi Prof. Dr. Feyzi Bingöl'den deprem açıklaması:  '160 kilometrelik alanda kırık oluştu....'

Artçı depremler ve sayıları

Bingöl, 6 Şubat'tan 28 Ağustos tarihine kadar bölgede 37 bin 634 artçı deprem olduğunu açıkladı. Ancak bunların 4'ten büyük olanlarının 636 olduğuna dikkat çekti. Bu depremlerin çoğunun insanlar tarafından hissedilmeyen küçük depremler olduğunu belirtti. Ayrıca, artçı depremlerin sayısının zamanla azaldığını ve şu an günde ortalama 70 küçük artçı depremin yaşandığını ifade etti.

Bingöl, 300 kilometrenin üzerinde bir alanın kırıldığını ve bu bölgedeki dengenin sağlanana kadar artçı depremlerin devam edeceğini vurguladı. Ancak bu bölgede 7'nin üzerinde büyüklükte depremlerin bir süre daha yaşanmayacağını belirtti.

Kaynak: Haber Merkezi