Hem dünyanın hem de Avrupa'nın en büyük şeker pancarı üreticilerinden Türkiye'de, yerli ve milli şeker pancarı çeşidi geliştirmek için uzun yıllardır devam eden çalışmalar neticesini verdi. Yaklaşık 30 yıl önce Türkşeker'e bağlı Şeker Enstitüsü'nde yapılan bilimsel çalışmalarla başlayan yerli şeker pancarı çeşidi geliştirme çalışmalarına son yıllarda hız verildi.
Bu kapsamda Türkşeker ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Songül Gürel ve Prof. Dr. Ekrem Gürel ile Kastamonu Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Cengiz Baloğlu ile “Hastalık ve Zararlılara Dayanıklı Yerli ve Milli Şeker Pancarı Çeşitlerinin Islahı ve Tohum Üretimi” başlıklı protokol imzalandı.
Moleküler biyolojik yöntemleri kullanılarak kalite ve verimin en üst düzeyde olacağı, hastalık ve zararlılara dayanıklı yerli şeker pancarı çeşitlerinin geliştirilmesine yönelik atılan adımlar sonucu Ocak 2022'de üretim izinleri alınan “Türkşeker 2023” ve “Türkşeker 2053” adlı şeker pancarı çeşitleri 4 Nisan 2024'te tescil edildi. Böylelikle her iki çeşit de Milli Çeşit Listesi'ne kaydedilmiş oldu.
Tescillenmiş çeşitlerin tohum üretimine 2024 itibariyle başlanırken 2025 ve sonraki yıllarda bu yerli şeker pancarı çeşitleri Türk çiftçisi ile buluşması planlanıyor. Yerli şeker pancarı tohumu üretiminin yaklaşık 7 yıl içinde hem Türkiye'nin tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek hem de ihraç edilecek bir düzeye erişmesi beklenmekte.
Gelecek yıl toprakla buluşacak
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, konuyla ilgili değerlendirmesinde uzun yıllardır hayalini kurdukları yerli şeker pancarı tohumunun tescil edilmesinin önemine vurgu yaptı.
Çalışmalarda emeği olan üniversite hocalarına ve Türkşeker çalışanlarına teşekkür eden Yumaklı, “Türkiye tohumculukta dünyanın önde gelen ülkelerinden biri. Her geçen gün de sıralamada yukarı çıkıyoruz. İnşallah gelecek yıl yerli şeker pancarı tohumlarımızı toprakla buluşturacağız” dedi.