Yerel

Yeşil gelecek vizyonları İklim Zirvesi'nde paylaşıldı

Konak Belediyesi ev sahipliğinde, Türkiye ve Avrupa Birliği ülkelerinden gelen belediye temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen İklim Zirvesi sona erdi. Zirvede, iklim kriziyle mücadele deneyimleri ve bu alandaki iyi uygulama örnekleri paylaşılarak, yeşil bir gelecek vizyonuna katkı sağlandı

Abone Ol

Konak Belediyesi'nin ev sahipliğinde İzmir Mimarlık Merkezi’nde düzenlenen ve Türkiye ile Avrupa Birliği ülkelerinden belediye temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen “İklim Zirvesi” başarıyla tamamlandı. Zirve, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki Şehir Eşleştirme-II Hibe Programı (TTGS-II) kapsamında yürütülen “Farkındalık, İklim ve Çevre için Stratejik Ortaklık” (SPACE) projesi çerçevesinde organize edildi. İki gün süren etkinlikte belediyeler, iklim kriziyle mücadele konusundaki deneyimlerini ve iyi uygulama örneklerini paylaşarak, yeşil bir gelecek vizyonuna katkıda bulundu.

Zirvenin ilk gününde, Avrupa Birliği'nden gelen temsilciler, iyi uygulama örneklerini sundu. Ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi, iklim değişikliğiyle mücadele stratejilerini aktardı. İklim Değişikliği ve Temiz Enerji Şube Müdürü Ahmet Toker, İzmir’in ekolojik değerleri öncelikleyen stratejik planlarını anlattı. Toker, Yeşil Şehir Eylem Planı ve İzmir’in Doğa ile Uyumlu Yaşam Stratejisi ile kentin doğayla uyum içinde gelişmesini hedeflediklerini belirtti.

Atıktan para kazanıldı

Çiğli Belediyesi temsilcisi, ilçenin kıyı şeridindeki uzunluğu nedeniyle iklim krizine karşı başlattıkları projelerden bahsetti. Özellikle Çiğli İklim Eylem Planı ve Kentsel Alanlarda Yüzey Sıcaklığını Düşürmeye Yönelik Doğa Tabanlı Çözümler Projesi dikkat çekti. Ayrıca, Muratpaşa Belediyesi, vatandaşların atıklarından para kazandığı Çevreci Komşu Kart projesi ile sürdürülebilirlik konusunda önemli adımlar attığını vurguladı.

Nilüfer Belediyesi’nin COP27'ye giden yoldaki etkinliklerde yer alması ve enerji üretiminde yenilenebilir kaynaklara yönelmesi zirvede öne çıkan diğer konular arasındaydı. Ayrıca Bornova Belediyesi, iklim krizine karşı dirençli bir şehir oluşturma çalışmalarını ve atıkların değerlendirilmesine yönelik projelerini tanıttı.

Çocuklar ve gençler aktif rol almalı

Zirvenin son gününde yapılan panelde, sosyal girişimciler ve yerel yönetim temsilcileri, iklim kriziyle mücadelede çocuklar ve gençlerin aktif rol almasının önemine dikkat çekti. Katılımcılar, yerel yönetimlerin bu alanda daha fazla sorumluluk alması gerektiğini belirtti.

Zirve, SPACE Proje Koordinatörü Ece Acar’ın kapanış konuşmasıyla sona erdi. Acar, Türkiye ve Avrupa Birliği belediyeleri arasındaki iş birliğinin artması temennisinde bulunarak, zirvenin sürdürülebilir bir gelecek için önemli bir adım olduğunu ifade etti.