Güncel

Yıllar sonra gün yüzüne çıktı: Atatürk süt kardeşi Saime Hanım'a mektupta neler yazdı?

Abone Ol

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün süt kardeşi Saime Hanım'la mektuplaşmaları yıllar sonra gün yüzüne çıktı. Vatandaşlar, Atatürk süt kardeşi Saime Hanım'a mektupta neler yazdı? araştırıyor. Konuya yönelik detaylar için haberimizi okumaya devam edin.

Atatürk süt kardeşi Saime Hanım'a mektupta neler yazdı?

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün süt kardeşi Saime Hanım'la 1916 yılında yazıştıkları mektuplar gün yüzüne çıktı. Türk Tarih Kurumu'nun 1937 yılında yayın hayatına başlayan ve adını Atatürk'ün verdiği "Belleten" dergisinin son sayısında, Doç. Dr. Kenan Özkan ve Prof. Dr. Sevilay Özer tarafından kaleme alınan "Mustafa Kemal Paşa'nın Süt Kardeşi Saime Hanım ile Mektuplaşması" başlıklı makale, Atatürk'ün hayatının önemli bir dönemine ışık tutuyor.

Atatürk'ün yaşamıyla ilgili birçok araştırma yapılmış ve bu çalışmalar genellikle annesi Zübeyde Hanım, kız kardeşi Makbule Hanım ve diğer yakın tanıkların anlatımlarına ve belgelere dayandırılmıştır. Ancak bu makale, Atatürk'ün 2. Ordu'nun 16. Kolordu Komutanı olarak Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde bulunduğu bir dönemde, İstanbul Çengelköy'den gelen 15 Temmuz 1916 tarihli mektubu ve Atatürk'ün 26 Ekim 1916'da yazdığı yanıttaki detayları gün yüzüne çıkarıyor.

Makalede, Atatürk'ün süt kardeşi Saime Hanım'ın, Mustafa Kemal Paşa'nın Diyarbakır'daki görevinde bulunduğu sırada kendisine bir mektup gönderdiği ve bu mektubun, Saime Hanım'ın eşinin orduya katılımı ve kendisinin korunması konusundaki talebini içerdiği belirtiliyor. Saime Hanım, mektubunda aile üyelerinin sağlık durumundan ve Mustafa Kemal Paşa ile uzun zamandır görüşememekten duyduğu üzüntüden bahsediyor.

Mustafa Kemal Paşa, Saime Hanım'a 26 Ekim 1916 tarihinde "Hemşirem Hanımefendi" başlığıyla bir yanıt mektubu gönderdi. Mektubunda, Saime Hanım'ın talep ettiği fotoğrafı göndermenin şu anda mümkün olmadığını belirttiği, ancak Beşiktaş'taki evinde bazı fotoğraflarının olduğunu ifade ettiği görülüyor.

Mektupta şu ifadeler yer alıyor: "Arzunuz veçhile bir fotoğrafımı takdim etmek benim için bir şeref olacaktı. Fakat yanımda bulunmadığı gibi burada aldırmak da şimdilik mümkün değil. Ancak Beşiktaş'ta Akaretler'de 76 numarada ikamet eden validem ve hemşirem nezdinde bazı fotoğraflarım olduğunu zannederim. Çocuklarınızla beraber gözlerinizden öperim."

1916'dan sonraki mektuplaşmalarına dair herhangi bir belge bulunmamakla birlikte, Saime Hanım'ın eğitimli bir kadın olduğu ve çocuklarını dönemin önde gelen okullarında okuttuğu bilgisi elde edilmiştir. Ayrıca, Dr. Ali Güler'in "Benim Ailem" adlı kitabına göre, Atatürk'ün 1923'te Saime Hanım'a 100 lira para yardımı yaptığı görülmektedir.

Ancak, 1923'ten Atatürk'ün ölümüne kadar geçen sürede Saime Hanım ile tekrar iletişime geçip geçmedikleri veya yeniden buluşup buluşmadıkları hakkında herhangi bir bilgi veya belge bulunmamaktadır.