Keledoş Tarifi
Malzemeler:
- 200-250 gr. kuşbaşı dana/kuzu eti
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 1 su bardağı buğday
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 orta boy kuru soğan
- 2 su bardağı çökelek (süzme yoğurtla da değiştirebilirsiniz)
- 3 yemek kaşığı tereyağı sıvı yağ
- Pazı otu (alternatif olarak ıspanak)
- 3 diş sarımsak
- Tuz, karabiber, pul biber
Hazırlık ve Pişirme:
- Yeşil mercimek ve buğday bir tencerede haşlanır.
- Ayrı bir tavada, kuru soğan tereyağında kavrulur.
- Soğanlar pembeleştikten sonra kuşbaşı doğranmış et eklenir ve kavrulmaya devam edilir.
- Et kavrulduktan sonra yeşil mercimek, buğday, nohut, doğranmış pazı otu, tuz ve karabiber eklenir. Üzerini geçecek kadar su ilave edilerek düdüklü tencerede 35-40 dakika pişirilir.
- Yemek ocaktan alındığında, içerisine çökelek ve dövülmüş sarımsak eklenip karıştırılır.
- Servis esnasında, yağda kızdırılmış pul biber yemeğin üzerinde gezdirilerek sunulur.
Not: Yöresel tarife ek olarak, bazen ak pancar ve heliz otu da ekleniyor. Ancak bu malzemeleri her yerde bulmak mümkün olmadığı için ana tarife dahil edilmedi. Çökelek yerine yörede kurut adında özel bir malzeme kullanılıyor. Bu, yoğurdun topaklar haline getirilip kurutulduğu bir üründür. Kullanım esnasında suda eritilerek yemeklere eklenir.