Davut Hatip, bitirme tezi kapsamında Anadolu’da tüketilen Sümer, Hitit ve Roma dönemlerine ait ekmekleri, üniversitenin sosyal tesisinde gazetecilere tanıttı.

Ürettikleri ekmeklerin organik olduğunu vurgulayan Hatip, “Bu ekmekler sindirim sorunu yaşatmıyor. Örneğin Çatalhöyük ekmeği, bezelye, arpa ve tam buğday unu kullanılarak ekşi maya ile yapılıyor.” dedi.

A A 20240712 35125271 35125269 A N T I K C A G E K M E K L E R I U N I V E R S I T E O G R E N C I S I N I N T E Z I N D E F I R I N L A B U L U S T U

Hatip, ekmeklerde incir, fındık, bezelye, peynir, susam gibi malzemeler kullandıklarını belirterek, “Anadolu’ya incir ve fındığın ticaret yoluyla geldiğini düşünüyoruz. Yozgat, çok eski medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir bölge. Hitit ve Roma dönemlerine ait ekmekleri denedik ve çok olumlu sonuçlar elde ettik. Kazılarda bulunan tabletlerdeki metinlerden ilham alarak bu ekmekleri ürettik.” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Serkan Erdoğan ise Yozgat’ın tarih öncesinde farklı kültürlere ev sahipliği yaptığını vurgulayarak, “Ekmekler genellikle mayalı olarak yapılıyor. Un, tuz, tereyağı, kuru meyveler gibi malzemeler kullanılarak yapılıyor. Mezopotamya kültüründe ekmek çeşitliliğinin zengin olduğunu biliyoruz. Biz de bu mirası günümüze taşımak için çalışıyoruz.” dedi.

Kaynak: AA