Kardelen BUĞDAY – ÖZEL HABER

Yeni Kovid-19 varyantı ‘Eris’ İngiltere’de hızla yayılmaya başladı. Ülkede her 7 vakanın 1’inde görüldüğü dünyaya açıklanırken varyantın Sars-Cov-2'nin Omicron varyantından türediği belirtiliyor. Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), ülkedeki COVID vakalarının sayısının arttığını duyururken gözler Türkiye’ye çevrildi. İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Yüce Ayhan konuyla ilgili açıklama yaptı. Kovid vakalarında genomik analizi yapılırsa yeni varyantların tespit edilebileceğini kaydeden Yüce Ayhan, şimdilik olağanüstü bir durum olmadığını söyledi. Mevcut durumda şimdilik büyük bir değişiklik beklenmediğini ekleyen Ayhan, “Mevcut vakaların içinde bu varyasyonu aramak gerekiyor. Bu çok az yerde yeni nesil dizilimlere yapılabiliyor. Bu üst düzey bir genetik incelemede virüs genetiği çıkarılıyor” dedi.

İlk defa Türkiye’den çıkan varyantlar saptanabilir

Yapılan testlerle varyanta uygun genetik değişikliği olanların tespit edilebileceğini vurgulayan Yüce Ayhan, bu yöntemle ilk defa Türkiye’den çıkan varyantların saptanabileceğini belirtti. Türkiye’de belli bir bağışıklık seviyesine ulaşıldığını söyleyen Yüce Ayhan, şu günlerde ciddi bir sorun olmadığını ancak bulaşıcı hastalıkların yoğun görüldüğü sonbahar ve kış mevsiminde dikkatli olmak gerektiğini kaydetti.

Düzenli olarak gen analizi yapılmalı

Salgının görülmesi durumunda kapanma uygulamasının yapılması ihtimali hakkında bilgi veren Yüce Ayhan, şimdilik bu durumun tahmin edilmediğini ancak hastaneye yatış başvurusu sayılarında artış yaşanabileceğini söyledi. Ayhan, “Her yıl çıkan varyantlar biraz daha bulaştırıcılığı güçlü varyant oluyor genel olarak. Önceki deneyimimiz onu gösteriyor” derken, şimdilik kesin bir şey söylemenin doğru olmadığını da vurguladı. Konuyla ilgili açıklamasını sürdüren Yüce Ayhan, “Bunların genetik analizi görmek lazım. Bakanlığın aslında bunu planlaması ve düzenli olarak gen analizinin yapılması gerekiyor. Burada çıkaracağımız ders öncelikle biz kendi varyantlarımızı biliyor muyuz? Türkiye’deki varyantları biliyor muyuz? Yeni varyantlar var mı bunların takip edilmesi gerekiyor. Bu takibin gerekliliğini gösteriyor bize” dedi.

Yapılan aşılarla enfeksiyonun ciddiyetinin azaldığını söyleyen Yüce Ayhan, “Yeni bir varyantı ortaya çıkarabiliyor ve bu varyantın dikkate alınması gerekiyor. Çünkü davranış değişikliği oluyor. Bağışıklığa karşı direnci artabiliyor. Varyantlar da aşı ve ilaç baskısıyla virüsün kendini kurtarma, yeni bir nesil yaratma çabası aslında. Dolayısıyla bunu bizim tarafımızdan da takip edilmesi gerekiyor” sözlerini kaydetti.

Aşılar koruyucu

Geçmiş dönemde yapılan Kovid-19 aşılarının koruyucu olduğu yönünde değerlendirmelerin yapıldığını söyleyen Yüce Ayhan, yeni varyantların bulaşma riskinin fazla olduğuna dikkat çekerek, “Biraz daha bulaştırıcılığı fazla, yayılması daha kolay olabilir ama sonuçta aşının etkinliği diğer Omicron varyantlarında olduğu gibi bunda da aynı olmasını bekliyoruz” diye konuştu. Kesin sonuçlar için araştırma ve incelemelerin yapılması gerektiğinin altını çizen Ayhan, “Bunlar akademik seviyede yapılacak çalışmalarla ayrıntılı demografik incelemeleriyle belli olacak durumlar. Zaman da gösterecek ama aşı nedeniyle fazladan risk olacağını beklememek uygundur” sözlerini ekledi.

Maske hayatımızın bir parçası haline gelmeli

Son olarak olası salgına karşı alınması gereken tedbirler hakkında bilgi veren Yüce Ayhan, “Kovid pandemisi bize hani küçücük bir virüsün ne kadar hayatı etkileyebileceğini gösterdi zannediyorum. Yurttaşlara ve topluma dolayısıyla kış döneminde olağan enfeksiyonlardan korunmak için bu mesafe ve maskeye yine özen göstermek gerekiyor. toplu taşıma araçlarında maske kullanımı özellikle virüslerin sezonu dediğimiz sonbahardan sonra hastalıkların arttığı dönemde buna dikkat etmek gerekiyor. Maskeyi hayatımızın bir parçası haline getirmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Kaynak: Kardelen BUĞDAY