AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sırakaya, yurt dışından getirilen mobil cihazların Türkiye'de kaydedilmeden kullanılma süresinin 120 gün yerine 180 güne çıkarılacağını ve geçici ithalat kapsamında Türkiye'ye getirilen araçların ülkede kalma süresinin de yurt dışından emekli olanlar için 4 yıla artırılacağını duyurdu.

Geçici haberleşme nasıl uzatılır?

Sırakaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Yeni düzenleme ile yurt dışından gelen cep telefonları için e-Devlet üzerinden 'Geçici haberleşme' için başvuru yapıldığında mobil cihazların kullanım süresi, 2 defa olmak üzere 30'ar gün uzatılabilecek" şeklinde bilgi verdi.

E-devlet geçici haberleşme nasıl yapılır?

Sırakaya'nın paylaştığı bilgilere göre, yurt dışından getirilen mobil cihazların Türkiye'de kaydedilmeden kullanım süresi 180 güne çıkarılacak. E-Devlet üzerinden süre uzatımı talebinde bulunanlar, 120 günlük süre dolmadan yurt dışından getirdikleri telefonlarını 180 güne kadar kullanabilecekler.

Ayrıca Sırakaya, yurt dışından emekli olan ve uzun süre Türkiye'de kalan vatandaşların geçici olarak ülkeye getirdikleri taşıtlar için 730 gün süre verildiğini açıkladı. Ardından, "Bu sürenin tamamı kullanıldıktan sonra yurt dışından emekli olan vatandaşlarımızın taşıtları ile yeniden yurt dışına çıkış yapmasına gerek olmaksızın; bir defaya mahsus olmak üzere 730 güne kadar ek süre verilmesine yönelik düzenlememiz 2024'te yürürlüğe giriyor. Hayırlı olsun" şeklinde ifadeler kullandı. Sırakaya'nın açıklamasına göre, geçici ithalat kapsamında Türkiye'ye getirilen araçların ülkede kalma süresi, yurt dışından emekli olanlar için 4 yıla çıkarılıyor. Yurt dışında ikamet eden emekliler, Türkiye'ye getirdikleri araçların burada kalma süresini 1 defa olmak üzere 2 yıl daha uzatabilecekler. İlk 2 yıllık süre dolmadan gümrük müdürlüklerine başvuran emeklilere, araçlarını yurt dışına çıkarıp 185 gün beklemeye gerek kalmadan, 2 yıl daha süre verilecek. Bu düzenlemeden halihazırda Türkiye'de bulunan araçlar da yararlanabilecek.

Yeni uygulama, 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ