Günümüzde medya ve internet üzerinden dolaşan spekülasyonlar arasında yer alan zombi virüsü iddiaları, insanların merakını cezbetmeye devam ediyor. Vatandaşlar arama motorlarında Zombi virüsü nedir? Zombi virüsü Türkiye'de var mı? Zombi virüsü belirtileri nelerdir? Zombi virüsü gerçek mi? sorularına yanıt arıyor.İşte detaylar...
Zombi virüsü nedir?
Uzmanlar, antik mikropların ve virüslerin neden olacağı söylenen "zombi virüsü" konusunda iklim değişikliğiyle ilgili bir uyarıda bulunuyor. Donmuş topraklarda binlerce yıl boyunca muhafaza edilen ve "Methuselah mikropları" olarak adlandırılan bu virüslerin küresel ısınma ve iklim değişikliği ile birlikte ortaya çıkabileceği belirtiliyor.
Sibirya'daki buzulların içinde uzun yıllar boyunca korunan antik mikropların, iklim değişikliğiyle birlikte potansiyel bir salgın tehdidi oluşturabileceği konusunda Aix-Marseille Üniversitesi'nde görevli bilim insanları uyarıda bulunuyor. Methuselah mikropları olarak adlandırılan bu "zombi virüsü," bilim dünyasında pek bilinmeyen ancak ciddi bir risk taşıyan bir enfeksiyon türü olarak tanımlanıyor.
Bu antik mikropların donmuş topraklarda uzun süre varlıklarını sürdürebildiği ve iklim değişikliğinin etkisiyle serbest kalabileceği belirtiliyor. Şu anda sadece tek hücreli organizmaları enfekte edebilen Methuselah mikroplarının, iklim değişikliğiyle birlikte insanlara karşı da potansiyel bir tehdit oluşturabileceği vurgulanıyor.
Aix-Marseille Üniversitesi'nde çalışan bilim insanları, bu antik mikropların potansiyel tehlikesi konusunda farkındalık yaratmayı ve daha fazla araştırma yapılmasını teşvik etmeyi amaçlayarak uyarılarda bulunuyor. Küresel ısınmanın devam etmesi durumunda, bu tür antik mikropların serbest kalma riskinin artabileceği ve bu nedenle önlemler alınması ile derinlemesine araştırmalar yapılması gerektiği vurgulanıyor.
Zombi virüsü Türkiye'de var mı?
Amerika'da ortaya çıkan ve 800 geyik üzerinde tespit edilen zombi virüsü hastalığı, salyalı ağız, uyuşuk hareketler, tökezleme ve boş bakışlarla karakterizedir. Bilim insanları, bu hastalığın yayılmasına karşı tüm hükümetleri uyararak dikkatli olmalarını istemektedir.
Hızla gündemde yer bulan zombi geyik hastalığına dair herhangi bir kanıt veya açıklama Türkiye'de henüz bulunmamaktadır. Şu anda bu hastalığın görüldüğü yerler arasında Amerika, Avrupa ve Asya'da bulunan birçok geyik türü yer almaktadır.
Zombi virüsü belirtileri nelerdir?
Zombi geyik hastalığının belirtileri genellikle hastalığın ileri aşamalarında belirginleşir ve aşağıdaki özellikleri içerebilir:
- Kilo Kaybı: Enfekte olan hayvanlar zamanla belirgin bir şekilde kilo kaybeder ve bu durum "wasting" veya atrofi olarak adlandırılır.
- Koordinasyon Eksikliği: Hayvanlarda gözlemlenen belirgin bir koordinasyon kaybı ve dengesizlik, hastalığın ilerlemiş evrelerinde ortaya çıkabilir.
- Davranış Değişiklikleri: Hastalığı kapan hayvanlarda, normal davranışlarda anormallikler gözlemlenebilir. Bu değişiklikler genellikle agresiflik veya apati gibi davranışsal değişiklikleri içerebilir.
- Salgılar ve Su İçme: Hayvanlarda aşırı salya salgılama ve su içme davranışında belirgin bir artış gözlenebilir.
- Yeme Problemleri: Hayvanlar, yemek yeme konusunda zorluk yaşayabilir veya normalden belirgin bir şekilde az yemek yiyebilir.
- Göz ve Kulak Duruşu Değişiklikleri: Gözlerde donukluk ve kulaklarda anormal duruş gözlemlenebilir.
- Fiziksel Durumda Bozulmalar: Kürklerde bakımsız bir görüntü, matlaşma veya genel olarak sağlıksız bir fiziksel görünüm meydana gelebilir.
- Hareketsizlik: Hayvanlar, normal aktivite seviyelerinde belirgin bir düşüş gösterebilir ve hatta bazen tamamen hareketsiz hale gelebilirler.
Zombi virüsü gerçek mi?
'Zombi virüsler' olarak da bilinen 'Methuselah mikropları' kuzey yarımkürenin yaklaşık yüzde 20'sini kaplayan donmuş topraklarda on binlerce yıl canlı kalabilmektedir.
Profesör Claverie, donmuş toprakların en önemli özelliğinin soğuk, karanlık ve oksijensiz olması olduğunu vurgulayarak "Bu biyolojik materyallerin korunması için mükemmel bir özellik. Bir yoğurdu buraya koyarsanız 50.000 yıl sonra hâlâ yenilebilir olabilir." dedi.