15 Temmuz, Türkiye için önemli bir anma ve milli birlik günü olarak kabul ediliyor. Ancak işçiler için bu günün çalışma durumu nasıl işliyor? İş Kanunu ve ilgili düzenlemeler, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nü genel tatil ilan etmiş durumda. Peki, işverenler bu günü çalıştırmak istediklerinde ne yapmalı?

4857 sayılı İş Kanunu'na göre, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmanın işçinin onayına bağlı olduğu belirtilmiştir. Eğer iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde aksi belirtilmemişse, işverenlerin işçilerin onayını alması gerekmektedir. Dolayısıyla, 15 Temmuz'da çalıştırılacak işçilerin bu konuda işverenleriyle iletişime geçmeleri ve gerekli onayı almaları gerekmektedir.

Ücret ve Ek Haklar

4857 sayılı İş Kanunu'na göre, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışan işçilere normal çalışma ücretlerinin yanı sıra bir günlük ücret daha ödenmesi gerekmektedir. Örneğin, günlük 150 TL kazanan bir işçi 15 Temmuz'da çalıştığında normal ücretinin yanı sıra ek bir günlük ücret alacaktır.

Ayrıca, 15 Temmuz gibi ulusal bayram ve tatil günlerinde fazla çalışma yapılması durumunda da işçilere %50 zamlı fazla çalışma ücreti ödenmesi gerekmektedir. Bu, işçiler için ek bir kazanç kapısı olarak değerlendirilmektedir.

Ceza ve Yasal Sorumluluklar

İşverenler, 15 Temmuz gibi genel tatil günlerinde işçilere hak ettikleri ücretleri zamanında ve eksiksiz olarak ödeme yükümlülüğü altındadır. Kanuna aykırı davranan işverenler, idari para cezaları ile karşı karşıya kalabilirler. Örneğin, işçilere hak ettikleri ücretleri ödemeyen işverenler her işçi ve her ay için belirli bir para cezası ödemek zorunda kalabilirler.

Kaynak: HABER MERKEZİ