Güncel

167 yıllık Kemer İstasyonu'na genç tasarım

İzmir'in kent belleğinde önemli bir yer tutan 167 yıllık Kemer İstasyonu ve Hangar Yapısı, Yaşar Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğrencileri tarafından ‘Mimarlık ve Kent Etkinlikler Merkezi’ olarak yeniden tasarlandı

Abone Ol

Yaşar Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğrencileri, tarihi Kemer İstasyonu'nun hangar yapısını "Mimarlık ve Kent Etkinlikler Merkezi" olarak yeniden tasarladı.

Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü'nden Dr. Öğretim Üyesi Ebru Karabağ, Öğretim Görevlisi Sergio Taddonio ve Araştırma Görevlisi Özüm Karadağ'ın liderliğindeki "RITM Araştırma ve Tasarım Grubu" tarafından yürütülen stüdyo çalışması kapsamında, dördüncü sınıf öğrencileri projeler geliştirdi.

"Mimarlık ve Kent Etkinlikleri Merkezi" olarak yeniden tasarlandı

Konak'ta bulunan tarihi Kemer İstasyonu'nun hangar yapısını "Mimarlık ve Kent Etkinlikleri Merkezi" olarak yeniden tasarlayan öğrenciler, farklı projeler ortaya koydu. Bu projeler, Mimarlar Odası Genel Merkezi'nin mimarlık müzesi açma amacıyla oluşturduğu envanter ve cumhuriyetin 100. yılı etkinlikleri kapsamında, Docomomo Türkiye tarafından hazırlanan "Türkiye'de Modern Mimarlık Poster Seçkisi"nin sergilenmesi için tasarımlar içeriyor.

Öğrencilerin projelerinde, hangar mekanının yanı sıra platform ile bağlantılı depolama alanı ve bahçe de bulunuyor. Projeler, Konak Belediyesi, Mimarlar Odası ve Serbest Mimarlar Derneği'nden mimarlar ve akademisyenlerden oluşan konuklara sunuldu ve büyük ilgi gördü.

Yapının özgünlüğüne zarar verilmedi

1857'de inşa edilen Kemer İstasyonu, İzmir-Aydın demiryolu hattının Alsancak İstasyonu'ndan sonra ikinci yerleşkesi olarak biliniyor. Günümüzde ise Konak Belediyesi Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından kullanılan yapı, bir zamanlar demiryolu mirasının karakteristik bir örneği olarak dikkat çekiyor. Hangar yapısının ise Konak Belediyesi, Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve İzmir Serbest Mimarlar Derneği iş birliğiyle Mimarlık ve Kent Etkinlikler Merkezi'ne dönüştürülmesi planlanıyor. Dr. Öğretim Üyesi Ebru Karabağ, yapılan çalışmalarla ilgili olarak, "Mevcut yapının özgünlüğüne zarar vermeyen, bağlama saygılı ve uyumlu, kendi döneminin malzeme, teknoloji ve tasarım anlayışını yansıtan, geri dönülebilir çağdaş müdahaleler yapılmalı" dedi.