Güncel

2023 Nobel Tıp Ödülü'nü Katalin Kariko ve Drew Weissman kazandı

2023 Nobel Tıp Ödülü'nü, MRNA aşısıyla ilgili çalışmaları nedeniyle Macar asıllı Katalin Kariko ve ABD'li Drew Weissman kazandı

Abone Ol

2023 Nobel Tıp Ödülü, Macar kökenli Katalin Kariko ve Amerikalı Drew Weissman tarafından kazanıldı. Nobel, bilim dünyasının en saygın ödüllerinden biridir ve İsveç'in Karolinska Enstitüsü Tıp Üniversitesi tarafından verilirken, bu ödül ayrıca yaklaşık 1 milyon dolarlık ödül ile birlikte gelir.

Karolinska Enstitüsü'nün Nobel Tıp Ödülü veren komitesi, ödülün, Covid-19'a karşı etkili mRNA aşılarının geliştirilmesine katkı sağlayan nükleozit baz modifikasyonları keşifleri nedeniyle Katalin Karikó ve Drew Weissman'a verildiğini açıkladı.

Diğer tıp ve fizyoloji alanındaki beş Nobel ödülü ise önümüzdeki günlerde açıklanacak.

NOBEL ÖDÜLÜ NEDİR?

Nobel Ödülleri, ilk olarak 1901 yılında İsveçli dinamit mucidi ve iş insanı Alfred Nobel tarafından verilmeye başlandı. Bu ödüller, bilim, edebiyat ve barış alanlarındaki başarıların yanı sıra daha sonraki yıllarda ekonomi alanındaki başarıları da kapsar.

İsveç Kralı, Nobel'in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık'ta Stockholm'de bir tören düzenleyerek ödülleri takdim edecek ve ardından belediye binasında büyük bir tören yapılacak.

Geçen yılın tıp ödülü, günümüz insanının soyu tükenmiş bir akrabası olan Neandertal'in genomunu dizilemesi ve daha önce bilinmeyen bir insan akrabası olan Denisovalıları keşfetmesi nedeniyle İsveçli Svante Paabo'ya verilmişti. Geçmişteki diğer kazananlar arasında penisilini keşfeden Alexander Fleming ve insan kan gruplarını keşfeden Karl Landsteiner yer almaktadır.