KPSS Ortaöğretime kaç kişi başvurdu, kimler başvuru yapabilir? sorusu vatandaşlar tarafından en çok araştırılan başlıklar arasında yer aldı. Konuya yönelij araştırmalarımızı gerçekleştirdik. İşte tüm detaylar...

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), pazar günü Türkiye genelinde 81 ilde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) başkenti Lefkoşa’da düzenlenecek olan 2024 KPSS Ortaöğretim sınavı için 227 merkez, 5.683 bina ve 99.765 salonun kullanılacağını açıkladı. Sınav, saat 10.15'te başlayacak ve adaylar, genel yetenek ve genel kültür testlerinden oluşan 120 soruyu yanıtlamak için 130 dakikaya sahip olacak. Engelli adaylara ise 30 dakikalık ek süre verilecek. Kimliklerinde T.C. kimlik numarası veya fotoğraf bulunmayan adaylar için il ve ilçe nüfus müdürlükleri sınav günü açık olacak. Sınav sonuçları 4 Ekim’de ilan edilecek.

KPSS Ortaöğretime kaç kişi başvurdu?

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy’un açıklamasına göre, bu yıl sınava 1 milyon 864 bin 867 aday başvurmuş durumda. Bu adayların 900 bin 148’i kadın, 964 bin 719’u ise erkeklerden oluşuyor. Ersoy, sınav merkezlerinin adaylara daha kolay erişim sağlaması amacıyla 19 yeni merkez eklenerek toplamda 227 sınav merkezi kullanıma sunulduğunu belirtti. Ayrıca, sınavlarda görev alacak 260 bin 94 personel, gerekli eğitim süreçlerinden geçti ve güvenlik önlemleri paydaş kurumlarla birlikte titizlikle planlandı. Sınav güvenliği kapsamında 21 bin 660 emniyet görevlisi görev yapacak.

Ortaöğretim KPSS'ye kimler başvuru yapabilir?

Sınava katılan adayların çoğunun 18-23 yaş aralığında olduğu belirtilirken, en yoğun başvurular İstanbul, Ankara, Adana ve İzmir illerinden geldi. Gaziler, şehit ve gazi yakınlarının sınav ücreti muafiyeti kapsamında olduğu ve bu haktan 6 bin 155 kişinin yararlandığı ifade edildi. Ayrıca, 3 bin 908 engelli aday için özel düzenlemeler yapıldığı aktarıldı. Son olarak, Prof. Dr. Ersoy, adaylara kimlik ve sınava giriş belgelerini önceden hazırlamaları gerektiğini hatırlatarak, sınav günü için başarı dileklerinde bulundu.

Lise mezunları ile sınava başvurduğu sırada henüz mezun olmamış, ancak sınavın geçerlilik süresi olan iki yıl içinde mezun olabilecek adaylar KPSS Ortaöğretim sınavına başvurabilirler. Öte yandan, ön lisans mezunları bu sınava katılamaz.

Kaynak: Haber Merkezi