Kültür Sanat

2024 Nobel Edebiyat Ödülü sahibini buldu

2024 Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi açıklandı. İsveç Akademisi, 2024 Nobel Edebiyat Ödülü'nün Güney Koreli yazar Han Kang'a verildiğini duyurdu

Abone Ol

2024 Nobel Edebiyat Ödülü'nün kazananı açıklandı! İsveç Akademisi, bu prestijli ödülün bu yıl Güney Koreli yazar Han Kang'a verildiğini duyurdu. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından düzenlenen basın toplantısında, Han Kang’ın “insan yaşamının kırılganlığını şiirsel bir yoğunlukla işleyen ve tarihi travmalara cesurca yüzleşen düz yazıları” ile ödüle layık görüldüğü belirtildi.

Nobel Edebiyat Ödülü geçmişi

Nobel Edebiyat Ödülü, 1901 yılından bu yana toplam 117 kez verildi ve 121 yazar bu onuru paylaştı. Dört defa, iki yazar bu ödülü ortak kazandı. Türkiye’den bu ödülü kazanan ilk ve tek isim ise 2006 yılında Orhan Pamuk oldu.Geçtiğimiz yıl ise Nobel Edebiyat Ödülü, “söylenemeyenleri dillendiren yenilikçi oyunları ve düz yazıları” nedeniyle Norveçli yazar Jon Fosse’ye verilmişti. 2022 yılında bu ödülü kazanan Fransız yazar Annie Ernaux, Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan 17. kadın olarak tarihe geçti.