Güncel

2024 Nobel Edebiyat Ödülünü kazanan Han Kang kimdir?

2024 Nobel Edebiyat Ödülü sahibini buldu. 2024 yılı ödülün sahibi Han Kang vatandaşlar tarafından araştırılıyr. Peki 2024 Nobel Edebiyat Ödülünü kazanan Han Kang kimdir? İşte detaylar haberimizde!

Abone Ol

2024 Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi açıklandı. İsveç Akademisi, 2024 Nobel Edebiyat Ödülü'nün Güney Koreli yazar Han Kang'a verildiğini duyurdu. Peki Han Kang kimdir? İşte detaylar...

Han Kang kimdir?

Güney Koreli yazar Han Kang, 27 Kasım 1970 tarihinde Gwangju'da doğdu. Çocukluğunu Seul'ün Suyuri semtinde geçirdi ve ardından Yonsei Üniversitesi'nde Kore Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Edebiyat kariyerine 1993 yılında “Edebiyat ve Toplum” dergisinde yayımlanan beş şiiriyle başladı. Ancak asıl edebi çıkışını, 1994'te yayımlanan “Red Anchor” adlı kitabıyla yakaladığı Shinmun Edebiyat Yarışması zaferi ile yaptı. O tarihten bu yana, Han Kang ulusal ve uluslararası birçok prestijli ödül kazandı.

Eserleri arasında en çok ses getirenlerden biri, 2016 yılında yayımlanan "Vejetaryen" romanıdır. Bu eser, bir kadının et yemeyi bırakma kararıyla gelişen travmatik süreci ele alır ve Han Kang'a uluslararası ün kazandırarak 2016 yılında Man Booker Uluslararası Ödülü’nü getirmiştir. Bir diğer önemli eseri "Çocuk Geliyor", 1980’deki Gwangju Ayaklanması'nı konu alır ve hem Güney Kore’de hem de dünya çapında büyük yankı uyandırmıştır.

Yazar, “Baby Buddha” ile 1999 yılında Kültür Bakanlığı Bugünün Genç Sanatçı Ödülü’nü, “Mongol Spot” ile 2005 yılında YiSang Edebiyat Ödülü’nü, 2010 yılında ise “Rüzgâr” ile Dongri Edebiyat Ödülü’nü kazandı. Ayrıca, 2014 yılında “İnsan Kardeşler” eseri ile Manhae Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü. 2017’de "Human Acts" (İnsan Eylemleri) romanıyla İtalya’da Malaparte Ödülü'nü de kazanarak başarılarını pekiştirdi.

Han Kang’ın Türkçeye çevrilen eserleri arasında en çok bilinenleri, “Vejetaryen” ve "Çocuk Geliyor"dur. Her iki eser de Göksel Türközü’nün çevirisiyle April Yayıncılık tarafından Türkiye’de okurlarla buluşmuştur.