Güncel

2025 yılında Türkiye'de depozito iade dönemi mi başlayacak?

2025 yılında Türkiye'de depozito iade dönemi mi başlayacak? Evet, 2025 yılında Türkiye'de depozito iade sistemi devreye girecek. Bu yeni uygulama ile 0.1 ile 3 litre hacme sahip tek kullanımlık ambalajlar geri dönüşüme kazandırılacak. Her şişe veya kutu başına 25 kuruş iade edilecek ve bu paralar alışverişte kullanılabilecek. Detaylara ulaşmak için okumaya devam edin

Abone Ol

2025'te başlaması planlanan yeni sisteme göre, 0.1 ile 3 litre hacme sahip tek kullanımlık ambalajlar geri dönüşüme kazandırılacak ve şişe veya kutu başına 25 kuruş ödenecek. Bu paralar alışverişte kullanılabilecek. Türkiye'de çevreye duyarlı bir adım atılarak, depozito iade sistemi hayata geçiyor. Detaylara ulaşmak için okumaya devam edin...

Türkiye'de depozito iade dönemi mi başlıyor?

Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) tarafından yönetilen “Depozito Yönetim Sistemi” çalışmalarında sona gelindi. Meltem Güneş'in haberine göre, ulusal çapta 2025’te devreye alınması planlanan bu sistemle, 0.1 litre ile 3 litre hacme sahip tek kullanımlık ambalajlar geri dönüşecek. Alkolsüz içeceklerden enerji içeceklerine, şaraplardan süt ürünlerine kadar birçok ürünün ambalajı bu kapsamda toplanacak.

Bakanlık, ilk etapta 5 bin noktada iade sistemi kurmayı planlıyor. Makinelerin kurulum noktaları belirlenirken, belediyeler, Millet Bahçeleri ve üniversiteler gibi yoğun insan trafiği olan alanlar önceliklendirilecek. Zincir marketler, alışveriş merkezleri, oteller, restoranlar ve kafeteryalar da bu sisteme dahil edilecek. Vatandaşlara iade ettikleri her bir şişe veya kutu için 25 kuruş depozito ödenecek. Bu depozito bedeli, Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın altyapısı üzerinden açılacak “e-cüzdan” hesabında toplanacak ve alışverişlerde kullanılabilecek.

Çevre Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen ve küresel bir çevre hareketine dönüşen “Sıfır Atık” projesi kapsamında 2017’den bugüne kadar 59.9 milyon ton atık ekonomiye kazandırıldı. Geri dönüşümle 185 milyar lira kazanç sağlanırken, 498 milyon ağaç kesilmekten kurtarıldı ve 5.9 milyon ton sera gazı salımı önlendi.

Proje kapsamında, 2017 yılında yüzde 13 olan atıklardan geri kazanım oranı, 2023 yılında yüzde 35’e yükseldi. 2035’te ise geri kazanım oranının yüzde 60’a çıkarılması hedefleniyor. Yeni depozito iade sistemiyle cam, plastik ve alüminyum içecek ambalajları için geri dönüşüm oranının yüzde 90’a çıkarılması planlanıyor. Yıllık yaklaşık 20 milyar adetlik içecek ambalajının geri dönüştürülmesiyle 500 milyon euro ekonomik kazanç sağlanması ve 37 bin ton sera gazı emisyonunun azaltılması hedefleniyor.