Güncel

Açıklama geldi! Çalışma saatleri kısalıyor mu?

Çalışma saatlerinin kısalmasıyla ilgili haberler sıklıkla gündeme gelmektedir ve birçok kişi bu konuda bilgi sahibi olmak istemektedir. Özellikle, çalışma saatlerinin kısalıp kısalmayacağı konusunda endişe duyanlar için açıklamalar önemlidir. İşte, çalışma saatlerinin kısalıp kısalmayacağına dair merak edilen soruların cevapları...

Abone Ol

Çalışma saatlerinde olası bir kısalma hakkında gelen haberler, pek çok kişinin dikkatini çekmektedir. Bu durumda, çalışma saatlerinin nasıl etkileneceği ve ne yönde değişiklik olabileceği konusunda bilgi sahibi olmak önemlidir. İşte, çalışma saatlerinde olası bir kısalma durumunda nelerin değişebileceğine dair cevaplar...

Çalışma saatleri kısalıyor mu?

Çalışma saatlerinin ve ücretlerinin yeniden düzenleneceği iddiaları uzun süredir gündemi meşgul ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu konuda önemli açıklamalarda bulunarak çalışma saatleri ve ücretleri ile ilgili düzenlemelerin gündemde olduğunu belirtti.

Bakan Işıkhan, çalışma saatleri, ücretler, iş sağlığı ve güvenliği, işçilerin refahı, kadın, çocuk ve gençlerin çalıştırılması, kayıt dışılık, işsizlik, istihdam ve iş gücü piyasası uygulamaları gibi konuların önemli bir yer tuttuğunu ifade etti. Ayrıca, bakanlık olarak çalışma şartlarına ve ortamına ilişkin tüm mevzuat hükümlerinin uygulanmasına dair araştırma, inceleme ve denetlemelerin yapıldığını vurguladı.

Sürelerin 45 günden 40 güne düşürülmesi ve esnek çalışma modelinin yaygınlaştırılması gibi iddialar gündemde yer alıyor. Sabah Gazetesi'nin bir önceki haberinde, çalışma saatlerinin 35-40 saate indirilmesinin öngörüldüğü belirtilmişti. Buna ek olarak, İş Kanunu'ndaki çalışma saatleri, yıllık izinler ve ücretlerin masaya yatırılacağı ifade ediliyor.

Bakan Işıkhan daha önce yaptığı açıklamalarda, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğini güçlendirmek amacıyla esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştıracaklarını belirtmişti. Bu kapsamda, sosyal güvenlik mevzuatı ve uygulamalarının iş gücü piyasası koşullarına uyumlu hale getirileceği ve kayıt dışı istihdamla mücadelede veri analizine dayalı denetim faaliyetlerinin artırılacağı ifade edildi.

Çalışma hayatındaki "mevzuat dağınıklığı"nın giderilmesi için 20 farklı kanunda değişiklikler yapılması planlanıyor. Türk İş Kanunu, Basın İş Kanunu ve Deniz İş Kanunu gibi farklı kanunlardaki düzenlemelerin tek bir temel kanunla değiştirilmesi ve yeni hak kategorilerinin geliştirilmesi hedefleniyor.