Sağlık

Aile hekimleri artık lohusaları da takip edecek

Resmi Gazete'de yer alan yönetmelik değişikliğiyle, daha etkin hizmet sunulabilmesi için aile hekimi başına düşen nüfus 4 binden 3 bin 500'e indirildi. Yeni doğum yapmış kadınların sağlık takibi de aile hekimlerinin sorumluluğuna verildi

Abone Ol

Aile hekimlerinin hizmet sunumunu daha etkin hale getirmek amacıyla, Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile aile hekimi başına düşen nüfus sayısı 4 binden 3 bin 500'e düşürüldü. Bu düzenlemeyle, yeni doğum yapmış kadınların sağlık takibi de aile hekimlerinin sorumluluğuna verildi.

Lohusalık takip edilecek

Yeni düzenlemeye göre, aile hekimlerinin aylık başarı oranlarının belirlenmesinde gebe, bebek ve çocuk izlemlerine ek olarak "lohusalık" izlemi de kriterler arasına eklendi. Bu bağlamda, aile hekimlerinin bu alandaki çalışmaları, koruyucu ve önleyici sağlık hizmetleri olarak tanımlandı. Böylece lohusa izlemleri, hamile, bebek ve çocuk izlemeleri gibi aile hekimlerinin düzenli olarak takip etmesi gereken konular arasında yer aldı.

Yeni aile hekimlikleri açılacak

Yönetmelikte ayrıca, aile hekimlerine yapılan aylık ödemeleri belirleyen kriterlerde de değişiklikler yapıldı. Nüfus yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerde yeni aile hekimliklerinin açılması da gündeme geldi. Kronik hastalıkların takibi, 65 yaş üstü kişiler ile yenidoğan izlemleri gibi sağlık hizmetlerine yönelik bazı aylık ödemelerde katsayı artışına gidildi.

Kronik hastalık taramaları ve akılcı ilaç kullanımının özendirilmesi, gereksiz hastane başvurularının önüne geçilmesi amacıyla düzenlemelere dahil edildi. Aile hekimlerine teşvik ödemesi yapılacak kriterlere, kronik hastalık taramaları, akılcı ilaç kullanımı ve aile hekimliği birimi memnuniyet oranlarının artırılması gibi unsurlar eklendi.

1 Kasım'da yürürlüğe girecek

Bu düzenlemelerle, hekim başına düşen hasta sayısının azaltılması, kronik hastalık ve kanser taramalarının etkin yapılması, vatandaşlara aile hekimliklerince daha fazla zaman ayrılması ve daha nitelikli hizmet sunumu hedefleniyor. Yönetmelik, 1 Kasım 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.