İzmir

Akdeniz'deki Balıkçılığın "Su Ayak İzi" Ölçülecek

Akdeniz’de balıkçılığın çevresel etkileri her geçen gün daha fazla sorgulanıyor. Su kaynaklarının tüketimi üzerine yapılan çalışmalar, su ürünleri sektöründeki su ayak izini ilk kez detaylı bir şekilde ele alacak "Wantofish" projesiyle ivme kazanıyor

Abone Ol

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlker Aydın, Akdeniz'de balıkçılık faaliyetleri sırasında tüketilen su miktarını belirleyecek "Wantofish" projesi hakkında bilgi verdi. AB ve Türkiye Ulusal Ajans desteğiyle 5 ülkenin iş birliğiyle yürütülen proje, sofralarımıza gelen balık ürünlerinin su tüketim miktarlarını ilk kez kapsamlı bir şekilde inceleyecek.

Projenin Türkiye yürütücüsü olan Doç. Dr. İlker Aydın, projenin İspanya, İtalya, Hırvatistan ve Yunanistan’ın da katkılarıyla tüm Akdeniz Havzası'nı kapsayacağını belirtti. Suyun balıkçılıktaki sürdürülebilirliği açısından kritik bir kaynak olduğunu vurgulayan Aydın, "Wantofish projesinde, soframıza gelen su ürünlerinin avlama, yetiştiricilik ve işleme sektörlerinde ne kadar su tükettiğini ilk defa Türkiye ve Avrupa denizleri için hesaplayacağız. Ticari balıkçılık, balık çiftlikleri ve su ürünleri işleme tesislerinin su tüketimini detaylı bir şekilde araştıracağız ve algoritmalar yardımıyla bu verileri değerlendireceğiz." ifadelerini kullandı.

Projenin sonuçları doğrultusunda Avrupa Birliği akreditasyonuna sahip dijital bir eğitim müfredatı geliştirileceğini belirten Aydın, bu müfredatın Akdeniz'deki balıkçılık üretimi, su tüketimi, su tasarruf yöntemleri ve su israfının önlenmesi gibi konuları kapsayacağını dile getirdi. Aydın, ayrıca müfredatın su tasarrufunu teşvik eden eğitimleri içereceğini ve bu yöntemlerin hem halk hem de endüstri tarafından benimsenmesine yönelik çalışmaları destekleyeceğini söyledi.

Aralık ayında başlayacak olan proje, 2 yıl sürecek.