Güncel

Almanya Gıda ve Tarım Bakanı Cem Özdemir kimdir?

Almanya Gıda ve Tarım Bakanı Cem Özdemir, son dönemde Türkiye'de de gündeme oturan bir isim. Özdemir, Almanya'da başarılı bir siyasi kariyere sahip ve özellikle çevre politikaları ve tarım konularındaki çalışmalarıyla tanınıyor. Peki, Almanya Gıda ve Tarım Bakanı Cem Özdemir kimdir? Detaylar haberimizde...

Abone Ol

Cem Özdemir, Almanya'nın Gıda ve Tarım Bakanı olarak yaptığı çalışmalarla tanınan ve saygı duyulan bir isim. Peki, Özdemir'in politikaları Türkiye'de nasıl yankı buluyor? Peki, Almanya Gıda ve Tarım Bakanı Cem Özdemir kimdir? İşte detaylar...

Cem Özdemir kimdir?

Cem Özdemir, Alman siyasetçi ve Yeşiller Partisi'nin (Birlik 90/Yeşiller) önde gelen isimlerinden biridir. 2008-2018 yılları arasında Claudia Roth ve Simone Peter ile birlikte partinin eş başkanlığını yapmıştır. Halen Almanya Federal Meclisi'nde Yeşiller Partisi milletvekili olarak görev yapmaktadır. 2018-2021 yılları arasında Ulaştırma Komitesi'ne başkanlık eden Özdemir, Aralık 2021'den itibaren Scholz Kabinesi'nde Almanya'nın Gıda ve Tarım Bakanı olarak görev yapmaktadır.

Babası Çerkes kökenli olan Özdemir, Türkiye'den göç eden Tokatlı bir ailenin oğlu olarak Almanya'nın güneyindeki Baden-Württemberg eyaletinde, Bad Urach kentinde doğdu. Lise sonrası sosyal pedagoji eğitimi aldı ve 1987'den itibaren eğitimci ve serbest gazeteci olarak çalışmaya başladı.

Cem Özdemir kaç yaşında?

21 Aralık 1965, Bad Urach doğumlu Cem Özdemir, 2024 itibariyle 59 yaşındadır.

Siyasi Yaşamı

1981 yılında Yeşiller Partisi'ne üye olan Özdemir, 1989-1994 yılları arasında partinin Baden-Württemberg eyalet yönetiminde görev yaptı. 1992'de göçmen hakları için kurulan Immi-Grün - Bündnis der neuen InländerInnen (Göçmen Yeşili - Yeni Vatandaşlar İttifakı) grubunun kurucuları arasında yer aldı. 2 Haziran 2008 tarihinde Yeşiller Partisi eş başkanlığına adaylığını açıkladı.

1994-2002 yılları arasında Yeşiller Partisi'ni Alman Federal Meclisi'nde temsil eden Özdemir, 1998'den itibaren Yeşiller Meclis Grubu'nun iç politika sözcüsü oldu. 2002 yılında özel uçuşlar için bedava uçuş hakkından yararlanması nedeniyle milletvekilliğinden ayrıldı, ancak 22 Eylül 2002 genel seçimlerinde yeniden seçildiği halde milletvekilliğini kabul etmedi.

ALS hastalığına dikkat çekmek amacıyla çektiği bir videoda Hint keneviri bitkisi görülmesi üzerine hakkında soruşturma açıldı ve dokunulmazlığı kaldırıldı. Berlin Başsavcılığı, bitkinin az miktarda olması nedeniyle soruşturmayı durdurdu.

2003 yılında, The German Marshall Fund (GMF) adına projelerde görev aldı ve Wisconsin Üniversitesi'nde Türkiye'nin Avrupa'daki rolü üzerine ders verdi.

2004 yılında Avrupa Parlamentosu'na seçilen Özdemir, Dış İlişkiler Komisyonu üyeliğini yürüttü ve CIA'in Avrupa'daki gizli tutukevleri ve uçuşlarına yönelik iddiaları araştıran komisyonun başkan yardımcılığını yaptı.

Politik Görüşleri

Ermeni Kırımı

5 Nisan 2001'de Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesinde yayımlanan açıklamasında, tarihi olaylara resmi tanımlama getirmenin parlamentoların işi olmadığını belirtti. 17 Mart 2015'te Ermenistan'da Ermeni Kırımı anıtını ziyaret etti ve Türkiye'yi soykırımı tanımaya davet etti. 2016 yılında 1915 olaylarını soykırım olarak tanımlayan karar tasarısının Federal Meclis'e taşınmasını sağladı. Tasarı kabul edildikten sonra ölüm tehditleri aldı.

Türkiye ile İlişkiler

2015'te Şırnak çatışmalarını yerinde incelemek üzere Cizre'yi ziyaret etti ve Ankara'nın sivil ölümlerinden sorumlu olduğunu iddia etti.

Kenevirin Yasallaştırılması

Kenevirin yasallaştırılmasını savunan Özdemir, bu konuda bireylerin özgür bir toplumda kendi kararlarını vermesi gerektiğini belirtti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ermeni Kırımı'nın soykırım olarak tanınmasını içeren tasarı nedeniyle Özdemir hakkında sert eleştirilerde bulundu.