Yüksek Öğrenim Kurumları Sınavı'na (YKS) sayılı günler kala, sınava girecek gençler ve ailelerinde sınav kaygısı artıyor. Psikolog Gözde Atila, sınav kaygısının başarıyı olumsuz etkilediğini vurguladı ve kaygıyla başa çıkma yöntemleri hakkında önerilerde bulundu.

Üniversite sınavları için yoğun bir hazırlık döneminin sonuna yaklaşan öğrenciler ve ailelerinde heyecan artıyor. Bu heyecan ve kontrol edilemeyen stres, öğrencilerde sınav kaygısına yol açarken, bu kaygı başarıyı olumsuz etkiliyor. Psikolog Gözde Atila, sınav kaygısını yönetmek ve potansiyel performansı ortaya koymak için dikkat edilmesi gerekenleri paylaştı.

Atila, sınav kaygısının bir tür performans kaygısı olduğunu belirterek, çocukluk çağından itibaren akademik hayat boyunca sınavlara tabi tutulduğumuzu ve bu sınavların geleceğimizi şekillendirdiğini söyledi. Sınav döneminde belli seviyede hissedilen kaygının işlevsel olabileceğini, ancak aşırı kaygının başarıyı olumsuz etkileyebileceğini ifade etti.

Finale Girmeden Büte Girilir Mi? Final Sınavına Girmedim Ne Olur?

Atila, yüksek sınav kaygısının belirtilerini şu şekilde sıraladı: terleme, titreme, kalp atışında hızlanma, mide bulantısı, ağız kuruluğu, nefes alamama gibi bedensel tepkiler; sınavda soruya odaklanamama, soruyu tekrar tekrar okuma, soruyu "görememe", sınav esnasında kilitlenme, olumsuz düşünceler, yoğun endişe, korku veya öfke hissi, sınavdan kaçınma veya yarısında sınavı terk etme.

Bu belirtilerin sınav günü yaklaştıkça artabileceğine dikkat çeken Atila, sınav kaygısına erken müdahalenin öğrencinin güvenini, motivasyonunu ve performansını artırmada önemli olduğunu vurguladı. Atila, sınavlara iyi hazırlanmanın özgüveni artırdığını, düzenli çalışmanın sınav materyalini anlamaya yardımcı olduğunu belirtti. Ayrıca, sınavlarda başarılı olmak için test tekniklerini öğrenmenin, soruları okuma, zaman yönetimi ve yanıtları seçme konularında stratejiler geliştirmenin önemine değindi. Düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme ve yeterli uykunun sınav kaygısını azaltmada etkili olduğunu söyledi. Stres yönetimi tekniklerini öğrenmek (derin nefes alma, meditasyon, kas gevşeme) sınav öncesi ve sırasında rahatlamayı sağlar. Negatif düşünce kalıplarını tanımak ve olumlu düşünce kalıpları geliştirmek sınav kaygısını azaltır. Kendine olumlu ifadeler kullanmak ve yeteneklere güvenmek önemlidir. Aile, arkadaşlar veya öğretmenlerden duygusal destek almak da sınav kaygısını azaltmada yardımcı olur.

Muhabir: İPEK KIRCA