Güncel

Araştırma sonuçları açıklandı: Toplumun en az güvendiği kurumlar hangileri?

Toplum Çalışmaları Enstitüsü tarafından yapılan araştırma acı gerçeği ortaya çıkardı. Araştırmaya katılan kişilere, "En güvenmediğiniz iki kurumu belirtir misiniz?" sorusu yöneltildi. Peki, Toplumun en az güvendiği kurumlar hangileri? İşte araştırma sonuçlarına yönelik çarpıcı detaylar...

Abone Ol

Toplum Çalışmaları Enstitüsü tarafından yapılan toplumsal eğilimler araştırmasında katılımcılara "En güvenmediğiniz iki kurumu belirtir misiniz?" sorusu yöneltildi. Peki, Toplumun en az güvendiği kurumlar hangileri? İşte araştırmanın dikkat çeken sonuçları...

Toplumun en az güvendiği kurumlar hangileri?

Toplum Çalışmaları Enstitüsü, Türkiye’deki toplumsal eğilimleri incelemek amacıyla 19-22 Eylül 2024 tarihleri arasında 1.514 kişinin katılımıyla bir anket düzenledi. Araştırmanın hata payı yüzde 2,5 olarak belirlendi.

Ankette en ilgi çekici soru, katılımcılardan Türkiye'de en az güvendikleri iki kurumu belirtmelerinin istendiği bölüm oldu.

Siyasi partiler zirvede

Katılımcıların yüzde 25,1’i, Türkiye'de en az güven duydukları kurum olarak siyasi partileri işaretledi. Siyasi partileri, yüzde 18,8'lik bir oranla Diyanet İşleri Başkanlığı takip etti.

Diyanet ikinci sırada

Lüks harcamalarla ve kurum kaynaklarının kişisel çıkarlar için kullanıldığı iddialarıyla gündeme gelen Diyanet İşleri Başkanlığı'na olan güvensizlik dikkat çekici boyutta. Katılımcıların yüzde 18,8'i, Diyanet'i en az güvenilen ikinci kurum olarak belirtti.

Üçüncü sırada yargı yer alıyor

Ankete göre, yargıya güvenmeyenlerin oranı yüzde 18,4 ile Diyanet'e oldukça yakın seviyede. Yargının ardından en az güvenilen diğer kurumlar ise şöyle sıralandı:

  • Hükümet: Yüzde 14,3
  • TÜİK: Yüzde 8,7
  • Muhalefet partileri: Yüzde 7,2
  • Meclis: Yüzde 4,9
  • RTÜK: Yüzde 2,1

Diyanetin bütçesi ne kadar?

2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından TBMM Başkanlığına sunuldu. Bu teklif doğrultusunda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bütçesi, altı bakanlığın bütçelerini geride bırakarak 130 milyar TL'ye ulaştı. Özellikle Ticaret, Dışişleri, İçişleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Kültür ve Turizm ile Sanayi ve Teknoloji bakanlıklarının bütçelerini aşan bu rakam, geçen yılki 91 milyar 824 milyon TL olan bütçenin yüzde 41 oranında artmasıyla sağlandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı'na 2024 yılı için önerilen bütçe, 91 milyar 824 milyon TL iken, 2025'te bu tutar 130 milyar 119 milyon TL'ye çıktı. Ticaret Bakanlığı 56 milyar TL, Dışişleri Bakanlığı 39 milyar TL, İçişleri Bakanlığı 96 milyar TL, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 45 milyar TL, Kültür ve Turizm Bakanlığı 53 milyar TL ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 124 milyar TL bütçeye sahipken, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bütçesi 130 milyar TL'yi aşarak bu bakanlıkların ödeneğini geride bıraktı.

Bakanlık bütçeleri

2025 yılı bütçesinde ayrıca Diyanet'in bütçesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçesindeki yüzde 32,87'lik artışın da üzerine çıkarak yüzde 41 oranında arttı. Sağlık Bakanlığı'nın yüzde 39, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın yüzde 35'lik bütçe artışları da Diyanet'in gerisinde kaldı.

"Din Hizmetleri ve Yaygın Din Eğitimi" programı kapsamında 2025 yılı için ayrılan ödenek 127 milyar TL'yi buldu. Aynı kalem için 2026'da 150 milyar, 2027'de ise 171 milyar TL bütçe öngörülüyor.