Dini metinler, efsaneler ve tarih kitapları, insanoğlunun merakını her daim beslemiş, zaman zaman gerçeklikle efsane arasında ince bir çizgi bulanıklaşmıştır. Ashab-ı Kehf ve 7 Uyurlar hikayesi de bu bulanık suların içinde derin bir şekilde yer alır. Birçok insan, bu gizemli hikayenin izini sürerek, Ashabı Kehf nerede? 7 Uyurlar hikayesi gerçek mi? sorularına cevap aramaktadır. Efsane ve gerçeklik arasındaki bu sınırda yapılan araştırmalar, ilginç detaylar ve ortaya çıkan sonuçlar, merakı daha da artırıyor. İşte bu ilginç hikayenin peşindeki arayış ve detaylar...
Ashabı Kehf nerede?
Tarsus'taki "Eshab-ı Kehf Mağarası", dünya genelinde "Yedi Uyurlar İnanışı"nın birçok yerde mekan bulmasının ardından Anadolu'da öne çıkan en önemli merkezlerden biridir. Dedeler köyünün 12 kilometre kuzeyinde, Encülüs Dağı'nın eteklerinde yer alan bu mağara, Hristiyan ve Müslümanlar arasında kutsal bir ziyaret yeridir. Doğal bir çöküntüden oluşan mağaraya ulaşmak için 15 basamaklı bir merdivenle inilir ve hemen üzerinde 1873 yılında inşa edilmiş bir cami bulunmaktadır. Daha sonradan camiye üç şerefeli bir minare eklenmiştir.
"Eshab-ı Kehf" hakkında günümüze ulaşan pek çok bilgi ve belge bulunmaktadır. Kuran-ı Kerim'in Kehf Suresi'nin 9-26. ayetlerinde anlatıldığı gibi, Yemliha, Mekselina, Mislina, Mernus, Debernuş, Şazenuş ve Kefeştatayyuş adlı yedi genç ile köpekleri Kıtmir'in 309 yıl boyunca uyudukları mağara olarak bilinir. "Eshab" Arapça'da "sahip" veya "dost" anlamına gelirken, "Kehf" dağlarda oyulmuş evlere atıfta bulunur. Türkçe'de "Eshab-ı Kehf" Mağara Dostları anlamına gelir.
7 Uyurlar hikayesi gerçek mi?
Eshab-ı Kehf efsanesi, farklı versiyonlarda anlatılsa da temel bilgiler benzerlik gösterir. St. Paul'un Hristiyanlık'ı yaymasından uzun bir süre sonra, Roma İmparatoru Takyanus (muhtemelen Diocletianus) Tarsus'u ziyaret etmiş ve gençleri, tek tanrıya inandıkları için Roma dinine bağlı kalmaları konusunda uyararak yok etmekle tehdit etmiştir. Tek tanrıya olan inançlarından vazgeçmeyen gençler, imparatorun verdiği süre içinde Tarsus yakınlarındaki bu mağaraya sığınmıştır. İmparator onları mağaranın ağzını kapatarak ölüme terk etmiştir. Ancak Allah'ın bir mucizesi olarak gençler 309 yıl boyunca uyumuşlardır. Uyandıklarında, Tarsus'un ve hükümdarın değiştiğini görürler.
Günümüzde Eshab-ı Kehf Mağarası, "İnanç Turizmi ve Kültür Turizmi" kapsamında popüler bir ziyaret noktası haline gelmiştir. Yapılan çevre düzenlemeleriyle Tarsus'un önemli bir turizm merkezi haline gelmiştir ve her yıl 6-10 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Hıdırellez törenlerinde anılmaktadır.