Dr. Bozkurt, aşırı sıcakların etkilerini şu sözlerle açıkladı: “Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artar ve metabolizma bu duruma uyum sağlamaya çalışır. Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısını dengelemek mümkün olmayabilir. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olan kişiler bu durumdan daha fazla etkilenir. Terleme mekanizması bu gruplarda her zaman etkili olmayabilir. Ayrıca, şişmanlık, hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı, kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalıkları, alkol ve uyuşturucu kullanımı, tansiyon düşürücüler ve idrar söktürücüler gibi ilaçların kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu durumlar, beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir.”

Dr. Bozkurt, aşırı sıcaklardan en çok etkilenen gruplar arasında yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, dört yaşından küçük çocuklar, bakıma ihtiyacı olanlar, hamileler, açık alanda çalışanlar, aşırı kilolular ve kronik hastalığı olanların bulunduğunu ifade etti. Ayrıca, sürekli ilaç kullanan kişiler, sokak çocukları ve evsizlerin de bu durumdan büyük ölçüde etkilendiğini belirtti.

AŞIRI SICAKLARDAN KORUNMAK İÇİN ÖNERİLER

Aşırı sıcakların olumsuz etkilerinden korunmak için vatandaşlara şu önerilerde bulundu: “Günün en sıcak saatleri olan 10.00-16.00 arasında dışarı çıkmaktan kaçınılmalı. Dışarıda bulunmak zorunda kalanlar, açık renkli, hafif ve bol giysiler giymeli, geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapkalar kullanmalı. Güneşin dik geldiği saatlerde denize girmekten ve güneşlenmekten kaçınılmalı, bu saatler dışında denize girerken güneş koruyucu krem, şapka ve güneş gözlüğü gibi koruyucu önlemler alınmalıdır. Fiziksel aktiviteler ve spor için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, aşırı sıcaklarda ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmalıdır. Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre sıvı tüketilmelidir. Bebekler, çocuklar ve hayvanlar asla kapalı ve park etmiş araçlarda bırakılmamalıdır. Kapalı alanların iyi havalandırılması ve güneş gören pencerelerin perdelerle gölgelenmesi de sıcakların olumsuz etkilerini azaltmada önemlidir. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı, bu mümkün olmadığında ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalıdır. Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler tercih edilmeli, yağlı besinler ve kızartmalardan kaçınılmalıdır. Sağlıklı pişirme yöntemleri kullanılarak yemekler hazırlanmalı ve bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir. Dışarıda satılan yiyeceklerden kaçınılmalı ve hijyen kurallarına özen gösterilmelidir.”

Muhabir: İPEK KIRCA