Güncel

Aspartam hangi hastalığa neden olur mu? Aspartam zararlı mıdır? Aspartam hangi yiyeceklerde bulunur? Aspartam nedir?

Kullanıcılar Aspartam hangi hastalığa neden olur mu, Aspartam zararlı mıdır, Aspartam hangi yiyeceklerde bulunur, Aspartam nedir? gibi soruların tüm detayları haberimizde

Abone Ol

Aspartam Nedir?

Aspartam, kimyasal formülü aspartil-fenilalanin-1-metil ester olan bir tatlandırıcıdır. Çay şekerinden 180 kat daha tatlı olan bu madde, kimyasal olarak aspartat ve fenil alanin aminoasitlerinden oluşmuş bir dipeptidin metil esteridir. İlk kez 1965 yılında James M. Schlatter tarafından keşfedilmiştir. Aspartam, Avrupa Birliği'nde gıda katkı maddesi olarak E951 kod adını almıştır.

Aspartam Zararlı mıdır?

Aspartam, dünya genelinde 90'dan fazla ülkede kullanılan bir gıda katkı maddesidir. Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan geniş kapsamlı tüketim değerlendirmeleri ve diğer ülkelerde yapılan çalışmalar, günlük aspartam tüketiminin belirlenen kabul edilebilir günlük miktarların çok altında olduğunu göstermiştir. Bu tatlandırıcı, Dünya Sağlık Örgütü'nün Gıda Katkı Maddeleri Uzman Komitesi, Avrupa Birliği Yiyecek Bilimsel Komitesi ve FDA tarafından uzun yıllar boyunca incelenmiş ve güvenli olduğu tespit edilmiştir.

Aspartam Hastalıklara Neden Olur mu?

Aspartamın hangi hastalıklara neden olduğuna dair uluslararası anlamda kabul edilmiş bir veri bulunmamaktadır. Kimi bilim insanları, aspartamın zeka geriliği, beyin tümörü, kalp ve kanser hastalıklarına neden olabileceğini iddia etmişlerdir. Ancak, bu iddialar FDA tarafından onaylanmamıştır.

Aspartam Hangi Yiyeceklerde Bulunur?

Aspartam, genellikle şeker içerikli gıda ve içeceklerde kullanılan bir tatlandırıcıdır. Özellikle diyet içecekler, meyveli yoğurtlar, meşrubatlar, kahvaltılık gevrekler, hazır tatlılar, diyet gıdalar ve konserve meyve, ketçap gibi ürünlerde aspartam bulunabilir.