Güncel

Atatürk Milli Mücadele ve Çanakkale Savaşı ile ilgili hangi sözleri söylemiştir?

Türkiye'nin tarihinde derin izler bırakan iki önemli döneme odaklanacağız: Atatürk'ün liderliğindeki Milli Mücadele ve Çanakkale Savaşı. Bu iki olay, Türk milletinin direniş, fedakarlık ve bağımsızlık tutkusunun en çarpıcı örneklerinden biridir. Ancak belki de en büyük mirasları, bu dönemlerde söyledikleri ilham verici sözlerdir. Kullanıcılar sık sık merak ediyorlar: Atatürk, Milli Mücadele ve Çanakkale Savaşı ile ilgili hangi sözleri söylemiştir? İşte detaylar

Abone Ol

Türkiye'nin tarih sahnesinde altın harflerle yazılmış iki büyük başarı hikayesine dalacağız: Milli Mücadele ve Çanakkale Savaşı. Bu iki olay, Türk milletinin iradesini, cesaretini ve vatan sevgisini en yüksek düzeyde sergilediği anlardan sadece birkaçıdır. Ancak, bu dönemlerin anlamını ve önemini sadece zaferlerinden değil, aynı zamanda liderlerinin sözlerinden de öğreniyoruz. Kullanıcılar sıklıkla merak ediyorlar: Atatürk Milli Mücadele ve Çanakkale Savaşı ile ilgili hangi sözleri söylemiştir? İşte bu sorunun cevabını ararken, bu büyük dönemleri ve Atatürk'ün ölümsüz sözlerini birlikte keşfedeceğiz. İşte detaylar haberimizde...

Atatürk Milli Mücadele ve Çanakkale Savaşı ile ilgili hangi sözleri söylemiştir?

  • Çanakkale Zaferi, Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale Muharebelerini kazandıran bu yüksek ruhtur.
  • Benimle beraber burada muharebe eden askerler kesin olarak bilmelidir ki, bize verilen namus görevini eksiksiz yapmak için bir adım geri gitmek yoktur. Uyku, dinlenme aramanın, bu dinlenmeden yalnız bizim değil, bütün milletimizin sonsuza kadar mahrum kalmasına sebep olacağını hepinize hatırlatırım.
  • Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler gelir, başka komutanlar hakim olabilir.
  • Onlar mukaddes vatan toprakları için canlarını seve seve vermişler, Çanakkale Savaşları'nın kaderini değiştirmişlerdir. Burada geçen her saniye, kullanılan her an, ölen her nefer, Türk vatan ve milletinin mukadderatını çizmiştir. Kara savaşlarına katılan ilk birlik olan 57. Alay, vatan sevgisinin ne olduğunu insanlığa göstermiştir. Bu kahraman Alayı hayranlık, minnet ve rahmetle anıyorum.
  • Siperler arası 8 metre. Yani ölüm muhakkak. 3 dakika önce gelen bölüğün tamamı şehit olmuş. Yeni gelenler bunu biliyor ve bir 3 dakika sonra kendisinin de şehit olacağının farkında ilerliyor. Ama ne ilerleme! Bir an bile sarsılma, durma, geriye bakmak yok. Okuma bilenler ellerinde Kur'an okuyor bilmeyenler kelime-i şahadet getiriyor. Az sonra öleceğini bile bile gözünü kırpmadan şahadete gidiyor. İşte Çanakkale Savaşlarının zaferle sonuçlanmasını sağlayan şey milletimiz ve onun askerindeki bu yüce ruhtur.

Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale Zaferi'ndeki Etkisi

Mustafa Kemal Atatürk, Birinci Dünya Savaşı'nın başladığı günlerde Bulgaristan'daki görevinden dönerek Çanakkale Savaşı'na 'yarbay' olarak katıldı ve savaşın seyrini değiştirecek önemli bir rol oynadı. Atatürk, 20 Ocak 1915 tarihinde Çanakkale Cephesi'ne ulaştı ve Arıburnu muharebelerini yöneterek tepeye 'Kemalyeri' adı verildi. Daha sonra Anafartalar Grup Komutanlığı'na getirildi ve burada birçok nişan ve madalya kazandı.

Çanakkale'deki taarruz sırasında yaralanmasına rağmen, Atatürk bütün planlarını, kararlarını ve emirlerini cesurca yönetti. Anıları ve raporları, savaşın detaylarını ve kritik anlarını detaylı bir şekilde belgeledi. Atatürk'ün anıları, diğer komutanların anılarıyla da doğrulanmıştır ve Çanakkale Savaşı'nın seyrindeki önemli rolünü vurgulamaktadır.

Çanakkale Zaferi ile ilgili sözler

  • Çanakkale müdafaası, üç mucizeler muharebesidir. Hali kurtar­dı; maziye hamaset ve azametini iade etti; vatanımızı bir vatanı ebedi yaptı. (Sami Paşazade Sezai)
  • Çanakkale Zaferi, Türk milletinin eski kudret ve kuvvetini muhafaza ettiğini, can çekişen bir imparatorluk içinde kahraman bir milletin varlığını meydana koydu. (General Fahri Belen)
  • Avrupa'da hiçbir asker yoktur ki, bu ifadenin altını çiziyorum, * Türklerle mukayese edilebilsin. Almanların müdafaada gayet iyi oldukları kabul olunabilir. Fakat siperlerde onlar dahi Türklerle kıyas edilemez. Misal olarak Gelibolu'yu zikretmek isterim. Orada bizim gemi ateşlerimizle büyük zayiata uğrayan kıtalar, Türk olmasalardı. Yerlerinde kalamaz ve derhal değiştirilirlerdi. Halbuki, Türkler, bütün muharebe müddetince yerlerinde kaldılar. (General Tawshend)
  • Çanakkale Boğazı'ndaki Türkler ve Almanlar da 18 Mart'ı aralık­sız takip eden sessiz günler, şaşkınlık ve sonra da, büyük bir sevinç uyandırdı. Moral, son derece yüksekti. Kaleler ve tabyalardaki ha­sar da kolaylıkla giderilmiş olmakla beraber, ağır bataryaların cep­hane durumu-ciddiyetini koruyordu. (Robert Rhodes James)
  • Çanakkale müdafaası, üç mucizeler muharebesidir. Hali kurtar­dı; maziye hamaset ve azametini iade etti; vatanımızı bir vatanı ebedi yaptı. (Sami Paşazade Sezai)
  • Çanakkale Zaferi, Türk milletinin eski kudret ve kuvvetini muhafaza ettiğini, can çekişen bir imparatorluk içinde kahraman bir milletin varlığını meydana koydu. (General Fahri Belen)