İzmir Körfezi'nde yaşanan kötü koku ve balık ölümleri sonrası bilim insanları, atık su deşarjını detaylı incelemek amacıyla ikinci bir deniz seferine çıkacak. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nil Kula, İzmir Körfezi’ndeki sorunun kaynağını belirlemek amacıyla ikinci bir deniz seferi düzenleyeceklerini ve özellikle atık su deşarj noktalarına odaklanacaklarını belirtti.

Prof. Dr. Nil Kula'nın Açıklamaları

Kula, "Şu anda ilk seferimizin laboratuvar çalışmaları hala devam ediyor, ikinci seferimizde belirlediğimiz noktalardan örnekler alacağız ve her iki seferin sonuçlarını birlikte değerlendireceğiz. Bunu hızlı bir şekilde bitirmemiz lazım," dedi. Ayrıca, atık su deşarjının sorunun kaynağı olabileceğine dair şüphelerin arttığını söyleyen Kula, "Özellikle atık su şüphesinin ihtimali artış kaydediyor, şüphelendiğimiz noktalardan farklı örnekler alarak, tahliller yapacağız. Orman yangınları dahil şüphelendiğimiz birçok neden vardı ama ilk mikrobiyolojik sonuçlara göre denize deşarj edilen atık sular sorunun kaynağı olarak öne çıkıyor. Şu anda kafamızda oluşmaya başlayan ve ağırlık kazanan ihtimal atık su deşarjları. Yeni seferimizde belki de bambaşka bir şey bulabiliriz," ifadelerini kullandı.

Bilimsel Çalışmalar Devam Ediyor

İlk seferde 11 noktadan numune alınırken, ikinci seferde özellikle Bayraklı ve Liman çevresindeki istasyonların yanı sıra körfezin iç kısmındaki atık su deşarj noktalarından da örnekler toplanacak. Bu örnekler, kirlilik analizleri yapılarak değerlendirilecek. Öğretim Görevlisi Dr. Janset Kayaalp’in yürütücülüğünü üstlendiği bu sefer, sorunun kaynağına ışık tutmayı amaçlıyor.

Ne Olmuştu?

İzmir Körfezi'nin Bayraklı ilçesi Turan mevkisinde, 20 Ağustos'ta sahile ölü balıklar vurdu ve kötü koku sorunu yaşandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın incelemeleri sonrası, balık ölümlerinin sudaki kirlilik ve oksijen yetersizliğinden kaynaklandığı açıklandı. Bunun üzerine DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü bilim insanları, 28 Ağustos'ta İzmir Körfezi'nden 11 noktadan numune alarak incelemelere başladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un talimatıyla, 1 Eylül’de İzmir Körfezi Bilim Kurulu oluşturuldu ve çalışmalar hızlandırıldı.

Kaynak: AA