İzmir Körfezi'nde yaşanan balık ölümleri ve şehirde yayılan kötü kokular, deniz kirliliği sorununu yeniden gündeme getirdi. Bu bağlamda, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Türkiye Çevre Ajansı, denizlerdeki atıkları toplamak için kapsamlı bir çalışma başlattı. İstanbul ve İzmir başta olmak üzere 9 bölgede faaliyete geçirilen 14 deniz süpürgesi, su yüzeyini temizliyor ve topladığı atıkları bertaraf ediyor.

Nedenlerine dikkat çekti

Deniz kirliliğinin giderek daha büyük bir sorun haline geldiğine dikkat çeken Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, “Sanayi atıkları, evsel atıklar ve etkili yönetim eksiklikleri, deniz trafiğinin yetersiz denetlenmesi ve bireysel deniz kullanımlarındaki dikkatsizlik, denizlerimizi ciddi şekilde kirletiyor” dedi.

Tüm atıkları topluyor

Prof. Dr. Pirinççi, Çevre Ajansı tarafından yürütülen projelerden biri olan deniz süpürgelerinin önemine vurgu yaptı. Bu araçların İstanbul, İzmir, Bursa, Bandırma, Erdek, Muğla, Mersin gibi bölgelerde aktif olarak kullanıldığını belirten Pirinççi, “Deniz süpürgeleri, deniz yüzeyindeki çöpleri topluyor ve temiz suyu tekrar denize bırakıyor. Toplanan atıklar, atık merkezlerine taşınıyor ve bertaraf ediliyor. Bu araçlar, özellikle plastiklerin yanı sıra bebek bezleri gibi denizle ilgisi olmayan atıkları da topluyor” dedi.

Cezai yaptırım uygulanıyor

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un çevre konusundaki hassasiyetine dikkat çeken Prof. Dr. Pirinççi, Türkiye Çevre Ajansı olarak deniz araçlarını denetlediklerini, kirliliğe neden olanlara cezai yaptırımlar uyguladıklarını ve farkındalık eğitimleri verdiklerini belirtti. Pirinççi, “İki hedefimiz var: Birincisi, mevcut krizin etkilerini hızlıca ortadan kaldırmak. İkincisi ise deniz kirliliğine neden olan faktörleri ortadan kaldırarak gelecekte benzer sorunların yaşanmamasını sağlamak” şeklinde konuştu.

Kaynak: DHA