Sanatın her dalından elimden geldiği kadar bu köşede bahsetmeye çalışıyorum. Konser, sinema, sergi gibi etkinlikler hem belediyeler hem de izleyenler tarafından daha çok ilgi gördüğü için hep ön plana çıkıyor.
Ama tiyatronun yeri her zaman farklıdır. İzleyicisi çok özeldir. O yüzden tiyatro ile ilgili yapılan bir etkinliği pas geçmek istemedim. Hele ki festival adı altında yapılması beni daha da mutlu etti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bergama Belediyesi, Bergama Kültür ve Sanat Vakfı, Bergama Ticaret Odası ve Ne Yerde Ne Gökte Derneği’nin destekleriyle 4. Bergama Tiyatro Festivali başladı.
Sürdürülebilir, paylaşan ve dönüşen bir festival olma amacı güden bu etkinliğin programı ise dolu dolu.
Tiyatro sahnesinin öne çıkan örnekleriyle birlikte yerli ve uluslararası 12 performansın yanı sıra farklı yaşlardaki katılımcılara yönelik festival özel içerikleri, atölye çalışmaları, paneller ve yürüyüşler yer alıyor programda.
Bir sanatsever daha ne ister ki!
Bergama Müzesi ve Akropol başta olmak üzere 12 farklı mekanda hayat bulacak olan festival, hem ücretli, hem de ücretsiz etkinlikleriyle her yaştan sanatsevere kapılarını açacak.
Bergama Tiyatro Festivali her sene üzerinde durduğu Yerelleşme, Sektörleşme, Kültürel Hayatın Erişilebilirliği, Çocuklar ve Gençler başlıklarının yanında komedi işleri ile festival katılımcılarını neşeli bir programa davet ediyor.
Eğlenmenin değerini yeniden hatırlatmayı hedefliyor.
Hayat mücadelesi içinde unuttuğumuz bu kavramı tekrar hatırlamak güzel olacak. Festivale şöyle bir kısaca göz atalım.
Devekuşu Kabare’nin unutulmaz prodüksiyonu ile hafızalara kazınan Turgut Özakman’ın ‘Deliler’ oyununu büyük usta Metin Akpınar ve Mert Fırat’ın ortak yönetmenliğinde günümüze taşıyan DasDas yapımı ‘Deli Bayramı’ izleyici ile buluşacak.
Performatif bir alanda gerçekleşen ve sesini bulmaya çalışan bir kadının hikayesini merkeze alan ve bir kadın anlatısı ‘On İkinci Ev’den tutun da günümüz politik kavramlarından olan sınır, vatandaşlık, birey, özgürlük meselelerini tartışma odağına alan Tiyatropolis yapımı ‘Parkta Güzel Bir Gün’e kadar çok farklı oyunlar sahnelenecek.
Festival Özel kapsamında; Bahar Çuhadar & Gülin Dede Tekin & Onur Şimşek yürütücülüğünde hayata geçirilen ‘Oyun Çıkışı’ sonrasında seyircilerle oyun ekibini buluşturarak katılımcılar keyifli bir sohbete davet edildi.
Sık sahnelenmeyen klasikleri ve yeni yazılmış çağdaş metinleri, oyuncular ve seyircileri ile buluşturmak amacıyla Jean Anouilh’in Antigone eserinin okunacağı ‘Dan Kadıköy Oyun Okuması’ yapılacak.
İzleyicilere neşeli saatler geçirtmeyi hedefleyen bu festivalde stand-up gösterilerine de yer verildi. Türkiye’de komedi kültürünü desteklemek amacıyla kurulan Tuz Biber Stand Up’ın sevilen komedyenlerinden Tuna Kalınsaz ilişkiler ve şehirler üzerine gösterisiyle sahneye çıktı. Doğu Can ise yepyeni gösterisiyle seyirciyle buluştu.
Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Türk Halk Oyunları Bölümü’nden Mert Zıngıl yürütücülüğünde gerçekleşecek ‘Geçmişten Günümüze Zeybeklik ve Zeybek Dansları’ ve ‘Altın Kepçe’ ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.
Katılımcıların Bergama’nın çok katmanlı kültürel mirasının bir öğesi olan yöresel yemeklerini tatma imkânı bulacağı ‘Bergama Yemekleri Tadım’, festival boyunca katılımcıları ağırlayacak.
Bunlar benim bir çırpıda sayabildiklerim. Daha buraya sığdıramadığım birçok etkinlik mevcut.
Hep birbirine benzeyen festival ve etkinliklerden sonra bu çalışma bize iyi geldi.
Yarın sona erecek 4. Bergama Tiyatro Festivali’ni ucundan da olsa yakalayın, derim.
Bergama’da bir başka festival
Nesli Balcı Yılmaz
Yorumlar