Beslenme ve Diyet Uzmanı Gamze Çakaloğlu, son günlerde sosyal medyada popüler olan Dubai çikolatasına karşı dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Çakaloğlu, "Antep fıstığında gelişen 'küf ve aflatoksin', sarılık, sindirim sistemi sorunları ve karaciğer kanseri riskini yükseltiyor" diyerek sağlık üzerindeki tehlikeleri anlattı.
Gıda mühendisleri, Dubai çikolatasında kullanılan fıstığın mutlaka 'boz fıstık' olması gerektiğini belirtti. Çakaloğlu, özellikle merdiven altı üretim koşullarında risklerin arttığını ifade etti.
Karaciğer kanseri riski
Aflatoksinin, Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus gibi küflerden kaynaklanan toksik bir madde olduğunu belirten Çakaloğlu, bu maddenin uzun süreli maruziyetinde karaciğer kanserinin yanı sıra bağışıklık sisteminde ciddi baskılanmalara yol açtığını açıkladı. Ayrıca, aflatoksin büyüme geriliği ve beslenme sorunlarına neden olabilirken; küf, astım ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarını tetikleyebilir.
Görünüm ve kokularına dikkat!
Küf ve aflatoksin oluşumunu önlemek için fıstıkların doğru koşullarda hasat edilip saklanmasının önemini vurgulayan Çakaloğlu, tüketicilere de uyarılarda bulundu: "Ürünleri satın alırken küflü veya kötü kokan fıstıkları kesinlikle tüketmemelisiniz."