Öğrencilerin inovatif projelere ilgisini artırmak ve yenilikçi çözümler üretmelerini desteklemek amacıyla Bilfen Liseleri, Stanford Üniversitesi Health Care Merkezi ile işbirliği anlaşması imzaladı. Bu işbirliği, öğrencilerin erken dönemde üniversite eğitimi ve araştırma geliştirme (ARGE) süreçleriyle tanışmasına olanak sağlayacak.
Sağlıkta Yenilikçi Çözümler Geliştirme Fırsatı
Öğrenciler, sağlık alanında çözüm bekleyen konularda projelerini hayata geçirecekler. Rehabilitasyon robotları, giyilebilir sağlık izleme sistemleri, evde iyileşme çözümleri ve hastane enfeksiyon kontrol teknolojileri gibi projeler üzerinde çalışacak öğrenciler, Stanford Üniversitesi’nden doktorlar ve bilim insanları ile işbirliği yapacaklar. Projeler arasında hasta verisi güvenliği ve gizliliği, ameliyathane verimliliğini artırma ve doğal afetler sonrası hastaneler için inovatif çözümler de yer alacak.
Öğrenciler, geliştirdikleri projeleri Stanford Health Care Merkezine sunacak ve en başarılı projelerin sahipleri, bu merkezde yapacakları staj ile projelerini hayata geçirme fırsatı bulacak. Bu süreç, öğrencilerin Türkiye'yi uluslararası arenada temsil etmelerine ve edinilen bilgi birikimi ile geleceklerini şekillendirmelerine yardımcı olacak.
Türkiye'nin Dört Bir Yanında Öğrencilerle Buluşma
Stanford Üniversitesi Health Care Merkezi'nden üç yönetici, Türkiye'nin farklı illerinde yer alan dokuz Bilfen kampüsünde üç binden fazla öğrenciyle bir araya geldi. İstanbul, Ankara, Bursa, Antalya ve İzmir kampüslerinde yüz yüze, İskenderun, Kayseri ve Gaziantep kampüslerinde ise çevrimiçi olarak gerçekleştirilen etkinliklerde yöneticiler, öğrencilerin projelerini dinledi ve Stanford Üniversitesi'ndeki staj programı hakkında bilgi verdiler.
Yöneticilerden Etkileyici Geri Bildirim
Stanford Üniversitesi Sağlık Merkezi Yenilik ve Tasarım Yöneticisi Fred Hizal, Bilfenli öğrencilerin sağlık alanındaki projeleri ve bilgileriyle kendilerini etkilediklerini belirtti. Geçen yıl yapılan ziyarette öğrencilerin biyomedikal mühendisliği üzerine sordukları soruların, Stanford yönetiminde büyük bir etki yarattığını vurgulayan Hizal, “Liseli öğrencilerin sağlıkta yapay zeka ve giyilebilir cihazlar üzerine yaptıkları projeler bizi heyecanlandırıyor,” dedi. Ayrıca, projelerin gerçekleştirileceği süreçte 3 binden fazla öğrenci ile buluşacaklarını ifade etti.
Stanford Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Direktörü Michael J. Kozuma, öğrencilerin biyomedikal mühendisliği ile ilgili sorularının ve yorumlarının kendilerini etkilediğini belirtti. Projeyi her yıl ya da yılda iki kez hayata geçirmeyi istediklerini dile getirdi.
Gençlerle Geleceği İnşa Etmek
Stanford Üniversitesi Sağlık Merkezi Sağlık Hizmetleri ve Yaşam Bilimi Teknolojileri Kıdemli Yöneticisi Adam Alkhato, genç bilim meraklılarıyla geleceği birlikte inşa etmenin ayrıcalık olduğunu vurgulayarak, “Lise öğrencilerinin sağlık teknolojileri konusunda deneyim kazanması, onlara yenilikçi bir ortam sağlayacak,” dedi.
Öğrenciler Ara Tatilde ABD'ye Gidiyor
Bilfen Çayyolu Lisesi Müdürü Canan Özdemir, öğrencilerinin bilgi birikimlerinin bilim insanlarının dikkatini çektiğini ve bu nedenle sağlık ile biyomedikal alanında işbirliğini içeren projenin hayata geçirileceğini belirtti. Öğrencilerin sağlık alanında projelerini bahar ayında Stanford Üniversitesi’ne sunacakları ve sonrasında ABD’ye giderek oradaki yöneticilere de sunum yapacakları ifade edildi. Seçilen projeleri gerçekleştiren öğrenciler, yaz döneminde Stanford Üniversitesi’nde staj yapma imkanı bulacaklar.
Öğrencilerin Yenilikçi Projeleri
Bilfen Çayyolu Anadolu Lisesi 10. sınıf öğrencisi Kağan Erkan, iki ayrı proje sunacağını açıkladı. Projelerinden biri, uzun süre yatağa bağımlı hastalarda oluşabilecek sorunları gidermek için “kan akışını hızlandıran teknoloji”, diğeri ise doktorlar için doğru “veri analizi” sağlayan yapay zeka destekli yazılım üzerine olacak. Erkan, Stanford gezisi sırasında 15 kişi ile bağlantı kurduğunu ve projelerinin hayata geçirilmesi için çalışmalarına başladığını söyledi.
Bilfen Çayyolu Fen Lisesi 11. sınıf öğrencisi Artun Toprak Kılıç ise, hastane atıklarından hidrojen enerjisi elde edecek bir proje hazırladığını belirtti. Projeleri kabul edilirse yaz okulu ve staj imkanı elde edeceklerini ifade eden Kılıç, okullarında deneylere başladıklarını kaydetti.
Bu işbirliği, öğrencilerin hem yenilikçi projeler geliştirmelerine hem de uluslararası düzeyde deneyim kazanmalarına olanak sağlayarak gelecekteki kariyerlerine önemli bir katkıda bulunmayı hedefliyor.