Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Pasifik ada ülkelerinin deniz seviyelerindeki artış nedeniyle ciddi bir tehdit altında olduğunu belirtti ve uluslararası toplumu fosil yakıt kullanımını sona erdirmeye çağırdı. Peki, Hangi ülkeler tehdit altında? Konuya yönelik tüm detaylar haberimizde
Pasifik Ada Ülkeleri risk oluşturuyor
BM'nin hazırladığı rapora göre, Tonga'nın başkenti Nuku'alofa'da deniz seviyesi, 1990-2020 yılları arasında 21 santimetre yükseldi ve bu artış küresel ortalamanın yaklaşık iki katına ulaştı. Samoa'nın Apia kentinde deniz seviyesi 31 santimetre, Fiji'nin Suva-B kentinde ise 29 santimetre arttı. Guterres, bölge halkının büyük bir kısmının deniz seviyeleri yükselen okyanuslara sadece 5 kilometre uzaklıkta yaşadığını belirterek, bu durumun Pasifik ada ülkelerini ciddi bir tehlike altına soktuğunu söyledi.
Karbon emisyonuna dikkat!
Antonio Guterres, "Dönüştürücü ve Dirençli Bir Pasifik: Daha İyisinin İnşası" temasıyla Tonga Krallığı'nda gerçekleştirilen 53. Pasifik Adaları Forumu'nda, okyanus ve deniz suyu seviyelerindeki artışın etkilerini anlattı. Guterres, iklim değişikliği nedeniyle okyanuslardaki su seviyelerinin yükselmesinin Pasifik ada ülkeleri için büyük bir tehdit oluşturduğunu ifade etti ve fosil yakıt kullanımının karbon emisyonlarını artırarak bu artışı hızlandırdığını vurguladı.
53. Pasifik Adaları Forumu
Tonga'da düzenlenen 53. Pasifik Adaları Forumu, 27 Ağustos'ta başladı ve 30 Ağustos'a kadar devam edecek. Forumda Avustralya, Cook Adaları, Mikronezya, Fiji, Fransız Polinezyası, Kiribati, Nauru, Yeni Kaledonya, Yeni Zelanda, Niue, Palau, Papua Yeni Gine, Marshall Adaları, Samoa, Solomon Adaları, Tonga, Tuvalu ve Vanuatu ülkeleri katılımcı olarak yer alıyor. Forum, Tonga Başbakanı Siaosi Sovaleni'nin başkanlığında gerçekleşiyor.
Tehdit oluşturuyor
Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Genel Sekreteri Celeste Saulo, deniz seviyelerinin yükselmesinin okyanusların yaşam kaynağı olmaktan çıkıp büyüyen bir tehdit haline geldiğini ifade etti. Guterres, çevre kirliliğine neden olan büyük şirketlerin karbon salınımını azaltmakla yükümlü olduğunu ve fosil yakıt tüketiminden kaynaklanan iklim değişikliğiyle mücadele için bu yakıtlardan tamamen uzaklaşılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, büyük şirketler ve gelişmiş ülkelerin iklimle ilgili anlaşmaları yerine getirmesi ve iklim değişikliğinden etkilenen ülkelere finansal destek sağlaması gerektiğini vurguladı.