Devlete vergi borcu ve cezası olan mükellefler, kamuoyunda "vergi yüzsüzleri" olarak anılıyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, listede yer alan 36 bin 806 mükelleften 30 bin 696'sının borcunun tahsil edilemeyeceğini belirtti. Ödenmemiş vergi ve cezaların toplamı 914,9 milyar lira olarak hesaplanırken, tahsil edilemeyecek alacak tutarı ise 812,8 milyar lira olarak kaydedildi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, devlete kesinleşen vergi borcu ve cezası bulunan 36 bin 806 mükellefin isimlerinin bugün açıklanacağını duyurdu.
Şimşek, "Bu mükelleflerin 30 bin 696'sının borcunun tahsil kabiliyeti yok. Vadesi geçmiş ancak ödenmemiş vergi ve cezaların toplamı 914,9 milyar lira; fakat tahsil edilemeyen alacakların tutarı 812,8 milyar lira, yani bu alacakların yüzde 88,8'inin tahsil edilmesi mümkün değil." dedi.
Bakan Şimşek, devlete vergi borcu olan mükelleflerin listesini açıklama kararı aldıklarını, 5 milyon lira ve üzeri vergi borcu bulunanların isimlerinin bugün Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alacağını aktardı.
İki farklı liste
Borçlu mükelleflerin iki ayrı liste halinde açıklanacağını bildiren Şimşek, ilk listede ikmalen, resen ya da idarece yapılan tarhiyatlar sonucu kesinleşen vergi ve cezaların, ikinci listede ise vadesi geçmiş ödenmemiş vergi ve cezalarının paylaşılacağını belirtti.
'İflas etmiş ya da mal varlığı olmayanlar'
Şimşek, "Kesinleşen tarhiyatlar" listesinde 2 bin 464 mükellefin bulunduğunu ve bunların kesinleşen vergi ve cezalarının toplamının 53 milyar lira olduğunu belirtti. "Bu mükelleflerin 419'u gerçek kişi, 2 bin 45'i tüzel kişidir. Listede yer alan mükelleflerin 299'u faal ve toplam mükelleflerin yüzde 12,1'ini oluşturuyor. Bu gruptaki kesinleşen vergi ve ceza tutarı 6,3 milyar liraya ulaşıyor. Terk mükellef sayısı ise 2 bin 165 olup, bunlar için kesinleşen vergi ve cezalar 46,6 milyar lira." diye konuştu.
'Doğrudan vergi borçlusu değil'
Listede yer alan kişilerin direkt "vergi borçlusu" olarak nitelendirilemeyeceğini vurgulayan Şimşek, listede, vergi beyanlarında eksiklik bulunan ya da hiç beyanname vermeyen mükelleflerle ilgili yapılan tarhiyatların bulunduğunu belirtti.
Bakan, kesinleşen tarhiyatların ödenmiş olmasının açıklanmasına engel olmadığını ifade ederek, "Bu nedenle diğer borçlu listesiyle karıştırılmamalıdır. Çoğu gerçek faaliyeti olmayan bu işletmeler, sahte belge düzenleme veya vergi kaçırma amacıyla kurulmuştur. Listede yer alan 2 bin 464 mükelleften 1752'si bu kapsamda. Bu kişilerle ilgili kesinleşen vergi ve ceza tutarı 42,9 milyar lira ve bu tutar ilan edilen toplamın yüzde 81,1'ine karşılık geliyor. Ancak bu tutarın tahsil kabiliyeti yok; zira bu işletmeler ya iflas etmiş ya da iflas kararı olmaksızın hiçbir mal varlığına sahip değil." dedi.
'Haksız kazanç elde edenlerle mücadele'
Sahte belge düzenleyerek haksız kazanç elde eden bu tür işletmelere karşı çeşitli yasal düzenlemeler yaptıklarını ifade eden Şimşek, "Bu konuda yeniden yasa çıkarıldı, bazı düzenlemelerimiz ise onaylandı. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele çerçevesinde, sahtecilik yapan mükellefleri tespit etmek için yapay zeka kullanıyoruz." şeklinde konuştu.
'Çok yıllık borçlar'
İkinci listede, 31 Aralık 2023 itibarıyla vadesi geldiği halde 30 Eylül'e kadar ödenmemiş, tutarı 5 milyon lira ve üzerinde olan vergi ve cezalara ilişkin bilgiler verileceğini söyleyen Şimşek, "Bu listedeki mükellef sayısı 36 bin 806'dır. Bunların 7 bin 948'i gerçek, 28 bin 858'i tüzel kişidir. Faal mükelleflerin toplam borcu 113,8 milyar lira olup, toplam borç içindeki oranı yüzde 12,4'tür. Terk mükelleflerin borç tutarı ise 801,1 milyar lira." dedi.
'Alacaklar tahsil edilemiyor'
Bu alacakların tahsil edilememesinin nedenlerini de açıklayan Şimşek, "Bu mükelleflerin ya da kanuni temsilcilerinin mal varlığı bulunmuyor. Tüm yasal işlemler yapılmış olmasına rağmen alacaklar tahsil edilemiyor. Bu borçlar zaman aşımına uğramadığı sürece devletin kayıtlarında yer alıyor." dedi.
Çalışma devam ediyor
Bakan Şimşek, vergi alacaklarının tahsili konusunda titiz bir çalışma yürütüldüğünü belirterek, "Devletin en önemli gelir kaynağı vergiler. Bu nedenle zamanında ödenmesi son derece kritik. Vergi borcunu ödemeyenler hakkında tüm icra takiplerini yapıyoruz. İyi niyetli mükelleflere de taksitlendirme yoluyla yardımcı olmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.