Kan şekerindeki ani dalgalanmalar, gözdeki görme işlevini sağlayan retinadaki damarları etkileyerek diyabetik retinopatiye yol açabiliyor. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, şeker hastalığının kontrolsüz ilerlemesi durumunda ciddi görme kayıplarına neden olabileceğini belirtiyor. Özellikle diyabeti uzun yıllar yaşayan bireylerde bu hastalığın görülme sıklığı artıyor. Dr. İpçioğlu, diyabet hastalarının düzenli olarak göz muayenesi yaptırmalarının önemine dikkat çekiyor. Diyabeti olan herkesin, yılda en az bir kez göz muayenesi yaptırması gerektiğini belirten uzman, hastalık süresi uzadıkça diyabetik retinopati riskinin de arttığını vurguluyor.

Diyabet tanısı konan hastaların hemen bir göz muayenesi geçirmeleri gerektiğini belirten Dr. İpçioğlu, muayenelerin yılda bir kez yapılmasının, diyabet kontrolünün önemli bir parçası olduğunu ifade ediyor. Özellikle göz dibi muayenesinin, retinada meydana gelen değişikliklerin erken dönemde tespit edilmesini sağladığını ve bu sayede tedavi şansının arttığını belirtiyor. 5 yıldan fazla süredir diyabet hastalığına sahip olan bireylerin göz muayenesini 6 ayda bir, göz dibi problemi tespit edilen diyabetlilerin ise 3 ayda bir yaptırmaları gerektiği açıklanıyor.

Diyabetik retinopati tedavisinde lazer fotokoagülasyonun etkili bir yöntem olduğuna dikkat çeken Dr. İpçioğlu, bu tedaviyle retinanın yeterince beslenemeyen bölgelerindeki anormal damar büyümelerinin engellenmesinin amaçlandığını ifade ediyor. Erken teşhis ve tedaviyle ciddi görme kayıplarının önlenebileceği belirtiliyor. Ayrıca diyabetin erken dönemlerinde sıkça karşılaşılan bulanık görme şikâyetinin, genellikle kan şekerindeki yükselmelerden kaynaklandığı belirtiliyor. Bu durum, kan glikoz seviyelerinin normale dönmesiyle düzeliyor. Bu nedenle diyabet hastalarının göz sağlıklarını düzenli olarak kontrol ettirmeleri büyük önem taşıyor.

Muhabir: Canan Kaya