İzmir Büyükşehir Belediyesi, diyabetli çocukların sağlıklarını korumak amacıyla hayata geçirdiği proje ile önemli bir adım attı. "Tip 1 diyabet" tanısı konulan anaokulu ve ilkokul öğrencilerine yönelik geliştirilen proje kapsamında, hayati öneme sahip sensörlü şeker ölçüm cihazları düzenlenen bir törenle ailelere teslim edildi. Dağıtım töreni, İzmir Büyükşehir Belediyesi Buca Sosyal Yaşam Kampüsü'nde gerçekleştirildi ve projeden faydalanan 40 çocuk ve aileleriyle birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Ela Hızlı, Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Ahmet Soner Emre, Ege Üniversitesi Pediatrik Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Damla Gökşen ve Ege Diyabetliler Derneği Başkanı Gamze Bakkallar katıldı.
Tek sağlık kavramı
Açılışta konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay, İzmir'in, hekim bir başkana sahip olduğunu belirterek, Başkan Tugay'ın göreve geldiği andan itibaren ‘tek sağlık’ kavramını öne çıkardığını söyledi. İnsanıyla, hayvanıyla, bitkisiyle, havasıyla sağlıklı bir İzmir için çalıştıklarını kaydeden Prof. Dr. Okyay, çocukların ihtiyaçlarına dikkat çekerek, İzmir’in ve çocukların sağlığına katkıda bulunmayı amaçladıklarını ifade etti.
Çözüm bulundu
İzmir Büyükşehir Belediyesi Eğitim Destekleri Şube Müdürü Rahşan Polat, bir zamanlar kendi öğrencisi olan diyabetli bir çocuğun zorluklarını gözlemlediğini belirterek, çocuğun sürekli dersten çıkmak zorunda kalması ve parmağının delinmesi gibi diyabetin düzenlenmesi sürecinde yaşananların çok zor olduğunu aktardı. Polat, bugün geldikleri noktada bir çözüm bulmuş durumda olduklarını kaydetti.
Ekonomik zorluklar
Ege Diyabetliler Derneği Başkanı Gamze Bakkallar ise, cihazın önemine vurgu yaparak, 12 yaşından beri diyabetli olduğunu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuda kendilerine el uzattığını dile getirdi. Ekonomik zorlukların sensör erişimini engellediğini ifade eden Bakkallar, cihazın hayati öneme sahip olduğunu belirtti.
Törende konuşan Ege Üniversitesi Pediatrik Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Damla Gökşen, bu projede emeği geçen herkese teşekkür ederek, ailelerin mutlaka eğitim alması gerektiğini vurguladı.
Eğitim verildi
Diyabetli çocukların aileleri, projenin kendilerine sağladığı desteği anlatarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkürlerini iletti. Törende yapılan sunumların ardından, ailelere cihazın kullanımı hakkında eğitim verildi.
Sensörlü şeker ölçüm cihazları, çocukların şeker değerlerini 24 saat boyunca takip ederken, olası hipoglisemi ve hiperglisemi durumlarını da önleyecek. Bu cihazlar, anlık şeker değerleri ve son 8 saatlik değer geçmişini izleyebilme imkanı sunarak, çocukların eğitim hayatında daha az kaygı ile derslerine odaklanmalarını sağlayacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ege Diyabet Derneği iş birliği ile yürütülen projeden her öğrenci bir yıl boyunca yararlanacak.