Çanakkale'nin tarihi ve doğal zenginliklerini keşfetmek için mükemmel bir zaman: Ağustos! Bu yaz tatilinizde Çanakkale'nin gözde noktalarını görmek istiyorsanız, işte kaçırmamanız gereken 10 yer!

Çanakkale'de Ağustos ayında gidilmesi gereken 10 yer

1. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı

Gelibolu Yarımadası, 33.000 hektar alana yayılan ve 1973 yılında kurulan bir milli park olarak, Çanakkale'nin en önemli ziyaret noktalarından biridir. Bu parkta, 60 binden fazla Türk askeri ile 150 binden fazla İngiliz, Fransız, Yeni Zelanda ve Avustralya askerinin mezarları ve anıtları yer alıyor. Çanakkale Şehitler Anıtı ve savaşın yaşandığı siperler, kaleler, burçlar ile devasa topları gezerek tarihi bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Parkı bir turla gezmek daha faydalı olabilir, ancak bireysel gezi yapacaksanız harita ve bilgi kitapçığı edinmeyi unutmayın.

2. Çanakkale Şehitleri Anıtı ve Harp Müzesi

1971 yılında ziyarete açılan Çanakkale Şehitleri Anıtı ve Harp Müzesi, Morto Koyu’nda Hisarlık Tepesi'nde yer alıyor. Müzede, Çanakkale Savaşı'na dair birçok obje ve anıt bulunuyor. 2000’e yakın obje arasında savaş malzemeleri, siperler ve askeri üniformalar yer alıyor.

3. Namazgah Tabyası

1770 yılında temeli atılan Namazgah Tabyası, Çanakkale Boğazı'nın en dar noktasında yer alıyor. 18 Mart 1915'te hasar gören tabya, etkileyici taş mimarisi ve boğaza hakim manzarası ile ziyaretçilerini etkiliyor. Müzede döneme ait belgeler ve askerlerin günlük hayatını yansıtan balmumu heykelleri görebilirsiniz.

Kendi aracınızla gidecekseniz, Çanakkale merkezinden Feribot İskelesi'ne gidip Kilitbahir'e geçmelisiniz. Toplu taşıma ile gelecekler için sık aralıklarla kalkan minibüsler mevcut.

4. Rumeli Mecidiye Tabyası

1892 yılında inşa edilen Rumeli Mecidiye Tabyası, Osmanlı dönemi taş mimarisiyle dikkat çekiyor. Çanakkale Boğaz Muharebesi sırasında önemli bir rol oynamış ve 16 askerin mezarına ev sahipliği yapıyor. Ayrıca, Alman yapımı dev topları da yakından görebilirsiniz.

5. Kilitbahir Kalesi

Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Kilitbahir Kalesi, Çanakkale Boğazı'na hakim konumuyla tarihi bir öneme sahip. Üç yapraklı yonca şeklindeki kalede, muhteşem Çanakkale Boğazı manzaralarını fotoğraflayabilirsiniz.

6. 57. Piyade Alayı Şehitliği

Eceabat ilçesinde bulunan 57. Piyade Alayı Şehitliği, Çanakkale Savaşının önemli anılarını yaşatan bir yerdir. 628 askerin mezarının bulunduğu bu şehitlikte, Hüseyin Kaçmaz'ın heykelini ve Anzak çıkarmasıyla ilgili bilgileri öğrenebilirsiniz.

7. Akbaş Şehitliği

Gelibolu-Eceabat yolunun 30. kilometresinde yer alan Akbaş Şehitliği, 1945 yılında düzenlenmiştir. Çanakkale Savaşı sırasında batan gemilerde şehit olan askerler için yapılmış olup, 459 sembolik mezar taşıyla etkileyici bir manzaraya sahiptir.

8. Seyit Onbaşı Anıtı

Rumeli Mecidiye Tabyası’nda bulunan bu anıt, Çanakkale Savaşı sırasında 275 kiloluk top mermisini tek başına kaldırarak efsaneleşen Seyit Onbaşı'yı anmak için inşa edilmiştir. Etkileyici manzarası ve tarihi önemi ile dikkat çekiyor.

9. Çanakkale Arkeoloji Müzesi

100. Yıl Caddesi üzerinde yer alan bu müze, Çanakkale çevresindeki önemli arkeolojik kazılardan elde edilen 12.000'den fazla eserle dikkat çekiyor. Demir Çağı'na kadar uzanan objeler ve ünlü Afrodit heykelini görebilirsiniz.

10. Troya Antik Kenti

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Truva Antik Kenti, M.Ö. 3000 yılına kadar uzanan bir tarihe sahip. Troya Müzesi'nde, antik kentten çıkarılan birçok değerli eseri görebilirsiniz.

Kaynak: HABER MERKEZİ