Kimdir Canan Dağdeviren?
Canan Dağdeviren, 1985 doğumlu bir fizik mühendisi, malzeme bilimci ve biyomühendistir. Ayrıca bir akademisyen ve mucit olarak da tanınır. Medya Sanatları ve Bilimleri alanında LG Kariyer Geliştirme Profesörlüğünü yürüttüğü Massachusetts Institute of Technology (MIT)'de Türk akademisyen, fizikçi ve yardımcı doçenttir. Dağdeviren, ayrıca, tarihinde Harvard Üniversitesi Fellows Cemiyeti'nde Junior Fellow olan ilk Türk bilim insanıdır.
Canan Dağdeviren Nereli?
4 Mayıs 1985'te İstanbul'da doğan Canan Dağdeviren, aslen Sivaslıdır. İlk ve orta öğrenimini Kocaeli'de tamamladı.
Canan Dağdeviren Kaç Yaşında?
Canan Dağdeviren, şu an 38 yaşındadır.
Canan Dağdeviren'in Mesleği ve Kariyeri
Dağdeviren, fizik mühendisliği, malzeme bilimi ve biyomühendislik alanlarında çalışmalar yapmaktadır. Bir öğretim üyesi olarak, MIT Media Lab'da kendi Conformable Decoders araştırma grubunu yönetir. Grubu, algılama, çalıştırma ve enerji hasadı için ilgilenilen hedef nesne ile yakından entegre olabilen mekanik olarak uyarlanabilir elektromekanik sistemler oluşturur.
Canan Dağdeviren, piezoelektrik malzemeleri (üzerine bir basınç, kuvvet uygulandığı zaman bu basınçtan elektrik enerjisi üretebilen malzemeler) insan organlarının üzerine yerleştirerek organların hareketini elektrik enerjisine çeviren cihazların mucididir.
Canan Dağdeviren'in Eğitimi
Dağdeviren, 2007'de Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Ardından, 2009'da Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği programındaki yüksek lisans eğitimini tamamladı. Aynı yıl Fulbright bursu kazanarak UIUC'da Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünde doktora eğitimine başladı.
Ödüller ve Başarıları
Canan Dağdeviren, MIT Technology Review 35 Yaş Altı Yenilikçiler (TR35), Mucit Kategorisi, Forbes 30 Under 30 Bilim Kategorisi, Genç Bilim İnsanları için Bilim ve Bilim Yaşamı Ödülü, Çeviri Tıbbı Kategorisi Birincisi, NARSAD Genç Araştırmacı Ödülü gibi birçok prestijli ödülün sahibidir. Ayrıca, Harvard Üniversitesi’nin Genç Akademi üyeliğine (Junior Fellow of Harvard) seçilmiştir ve İllinois İnovasyon Ödülü (Illinois Innovation Prize) kazanmıştır.