Çankırı'da, 27 yıldır sürdürülen kazı çalışmaları sonucunda, yaklaşık 9 milyon yıllık fil atalarına ait kemikler gün yüzüne çıkarıldı. "Çorakyerler Omurgalı Fosil Lokalitesi"nde yapılan bu kazılar, paleontoloji dünyasında büyük bir heyecan yarattı.

43 Farklı Türe Ait Binlerce Fosil Bulundu

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Sevim Erol başkanlığındaki ekip, 1997’den beri Çankırı-Yapraklı kara yolundaki kazı alanında çalışmalarını sürdürüyor. Bu süre zarfında atların, fillerin, zürafaların atalarına ait çeşitli fosillerin yanı sıra, kılıç dişli kedigiller, su samurları, ayılar, oklu kirpiler ve domuzgiller gibi 43 farklı türe ait toplamda 4 bin 320 numaralı fosil bulundu. Ayrıca numarasız binlerce fosil de gün ışığına çıkarıldı.

Prof. Dr. Sevim Erol, bu yılki kazılarda özellikle fil atalarına ait önemli bulgulara ulaştıklarını belirtti. Bulunan kemiklerin yaklaşık 9 milyon yıl öncesine ait olduğunu söyleyen Sevim Erol, “Bu yıl birçok fil iskeleti bulduk. Şu anda kazılan alanda bir filin üst kol kemiği ile ayak kemikleri çıkarılıyor. Bu fosiller, 'konobelodon' ve 'choerolophodon' cinslerine ait.” dedi.

Bölgenin Yaşı 9 Milyon Yıla Kadar Uzandı

Kazı çalışmalarında elde edilen bulgular, bölgenin tarihinin de yeniden değerlendirilmesine neden oldu. Daha önce yapılan çalışmalar sonucunda bu alanın 8 milyon yıl öncesine ait olduğu düşünülüyordu. Ancak, son kazılarda bulunan fosillerin primitif özellikleri, bölgenin tarihini 9 milyon yıl öncesine kadar uzattı. Sevim Erol, “Her geçen gün çıkan yeni türler ve yapılan analizler, bu alanın tarihini yeniden yazmamıza olanak sağlıyor.” diye konuştu.

Kaynak: AA