Güncel

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Dr. Sadık Ahmet'i anma mesajı paylaştı

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Batı Trakya Türk toplumunun lideri Dr. Sadık Ahmet'in ölüm 29. yıldönümünde anma mesajı paylaştı

Abone Ol

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Batı Trakya Türk toplumunun lideri Dr. Sadık Ahmet'in vefatının 29. yılı dolayısıyla anma mesajı paylaştı.Sadık Ahmet mensubu olduğu Batı Trakya Türklerinin hakları için verdiği mücadele ile tanınmış bir tıp doktoru ve siyasetçidir.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel sosyal medya hesabı X üzerinden paylaştığı gönderide," Batı Trakya Türklerinin eşitlik ve adalet taleplerinin unutulmaz lideri, Dostluk, Eşitlik ve Barış Partisi’nin kurucusu Dr. Sadık Ahmet’i şüpheli bir trafik kazasında yaşamını yitirmesinin 29'uncu yıl dönümünde rahmet ve saygıyla anıyorum." dedi.

Dr. Sadık Ahmet kimdir?

Dr. Sadık Ahmet, 7 Ocak 1947’de Gümülcine’nin Sirkeli köyünde doğdu. Eğitimine köyünde başlayan Ahmet, orta öğrenimini Celal Bayar Lisesi'nde tamamladıktan sonra tıp eğitimi için önce Ankara Üniversitesi'ne, ardından Selanik Üniversitesi'ne geçti. 1974'te mezun olduktan sonra askerlik ve zorunlu hekimlik hizmetinin ardından 1978’de Batı Trakya'ya dönerek cerrah olarak çalışmaya başladı. 1984 yılında cerrah unvanını kazandı ve Batı Trakya Türklerinin toplumsal sorunlarına yönelik çalışmalar yapmaya başladı.

Sadık Ahmet, Batı Trakya Türklerinin yaşadığı çeşitli sorunları dile getirdi. Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerinin etnik kimliğini tanımayıp Lozan Antlaşması'na dayandırarak dini kimliğe odaklanmasını, topraklarının kamulaştırılmasını ve eğitim hakkının kısıtlanmasını eleştirdi. 1985 yılında uluslararası kamuoyuna duyurmak amacıyla başlattığı imza kampanyasında 15.000’e yakın imza topladı, fakat 8 Ağustos 1986'da tutuklandı. 1986'da Selanik'te İnsan Hakları üyelerine bildiri dağıttığı için 30 ay hapis cezasına çarptırıldı, ancak uluslararası baskılar sonucu ceza temyiz aşamasındadır.

1989 seçimlerinde Batı Trakya Türkleri tarafından seçilen ilk bağımsız milletvekili oldu, ancak kısa süre sonra milletvekilliği iptal edildi. 26 Ocak 1990’da "Türk" sıfatını kullandığı konuşma sonrası tutuklandı ve 2 ay hapis cezası aldı. 8 Nisan 1990’da tekrar bağımsız milletvekili seçilen Ahmet, Batı Trakya Türklerini temsil eden ilk siyasi parti olan Dostluk, Eşitlik, Barış (DEB) partisinin kurucusu ve genel başkanı oldu, ancak 1993’te yapılan seçim yasası değişikliğiyle DEB’in Meclis’e girmesi engellendi.

Sadık Ahmet, Yunan makamlarının engellemelerine rağmen Batı Trakya Türklerinin sorunlarını ulusal ve uluslararası düzeyde dile getirmeye devam etti. 24 Temmuz 1995’te, Lozan Antlaşması’nın 72. yıldönümünde, Gümülcine yakınlarında şüpheli bir trafik kazasında hayatını kaybetti. Türkiye’nin Trakya bölgesinde birçok okul, yol ve park onun adını yaşatmaktadır. Kazanın üzerindeki sır ise hala çözülememiştir.