Türkiye’nin en büyük atık su arıtma tesisi unvanını yeniden kazanmayı hedefleyen Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nde, kapasite artırıcı 4. faz çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Büyük Kanal Projesi kapsamında yürütülen çalışmalarla birlikte, tesisin günlük arıtma kapasitesinin 605 bin metreküpten 820 bin metreküpe çıkması planlanıyor. Betonarme inşaat sürecinin sona yaklaştığı projede, mekanik ekipman montajı sürüyor. Tamamlanması 2025 yılı Nisan ayında öngörülen 4. fazın devreye girmesiyle birlikte, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi yeniden Türkiye’nin en büyük kapasiteye sahip arıtma tesisi olacak.
Yüzde 36 kapasite artışı
İZSU Genel Müdürlüğü’nden Elektrik Mühendisi Ekin Polat, 4. fazın yapım çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirterek, tesise gelen atık suyun tamamının standartlara uygun şekilde arıtıldığını vurguladı. Polat, 4. fazın, özellikle yağışlı dönemlerde artan su debisini karşılamak ve ilerideki bakım çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla planlandığını ve yeni fazın devreye girmesiyle birlikte, tesiste yüzde 36’lık bir kapasite artışının sağlanacağını belirtti. Polat, böylece, günlük 820 bin metreküp kapasiteyle çalışacağını ve Türkiye’nin en büyük arıtma tesisleri arasında yer alacağını dile getirdi.
Unvanı geri alacak
Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, İzmir’in atık su yükünün yüzde 70’ini karşılıyor. İlk 3 fazın bakım ve onarımı 2022’de başlatılan çalışmalarla tamamlandı ve Körfez’e deşarj edilen suyun kalitesinde önemli bir artış sağlandı. 4. fazın da tamamlanmasıyla birlikte, tesis 820 bin metreküp günlük kapasiteye ulaşarak Türkiye’nin en büyük atık su arıtma tesisi unvanını yeniden kazanacak.