Güncel

Cumartesi Anneleri eyleminde gözaltına alınan 20 kişi tahliye edildi

Cumartesi Anneleri'nin 950. hafta etkinliği sırasında gözaltına alınan 20 kişinin yargılanmasına devam edilen davada, sanık avukatı ile duruşma savcısı arasında "vicdansız" ifadesiyle başlayan bir tartışma yaşandı. Yaşanan gerginliğin ardından mahkeme, sanıkların tamamının beraatine karar verdi

Abone Ol

Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirmek istedikleri oturma eylemi ve basın açıklaması sırasında, 10 Haziran 2023'te gözaltına alınan 20 kişi hakkında 'toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet' suçlamasıyla 1.5 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın duruşması bugün gerçekleşti.

İstanbul 39. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya sanıklar ve avukatları katıldı. Duruşmayı izlemek üzere CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da salonda yer aldı.

"Gözaltılar Keyfi Yapıldı"

Savunma yapan avukat Oya Meriç Eyüboğlu, 1995 yılından bu yana Cumartesi Anneleri'nin eylemlerine katıldığını ve sıkça gözaltına alındığını belirtti. Eyüboğlu, “Son dönemde Cumartesi Anneleri toplamda 29 kez gözaltına alındı, ben de bunların 5'inde gözaltına alındım. Anayasa Mahkemesi’nin 3 ayrı kararı olmasına rağmen gözaltına alınmamızda bir keyfiyet söz konusu. Meydana yaklaştığımızda etrafımız kuşatılıyor. Anayasa Mahkemesi kararlarını göstermemize rağmen 'yasak var' deniliyor, ancak yasakların belgeleri tebliğ edilmiyor. Bu durum, bu insanların kararlılığını etkilemeyecek bir gözaltı süreci. Bu hafta yaşanan gözaltı, sertti. Türkiye’nin en uzun süreli sivil itaatsizlik eylemi olan bu sürecin hak ihlallerine işaret etmesine rağmen, Beyoğlu Kaymakamlığı'na iletilen Anayasa Mahkemesi kararları, 29 hafta boyunca gözaltılarla engellendi. Biz yargılanıyoruz, ama bizi darp eden kollukla ilgili şikayetlerimiz işleme alınmıyor” dedi.

Beraatini Talep Etti

Savcı, esasa ilişkin mütalaasında suçun yasal unsurlarının oluşmadığını belirterek, 20 sanığın beraatine karar verilmesini istedi. Sanık avukatları ise mütalaanın beraat talebine katıldıklarını, fakat savcının gerekçesine katılmadıklarını ifade ettiler.

'Vicdansız' Gerilimi

Sanık avukatı Murat Çelik, mütalaaya karşı beyanında beraat talebine katıldıklarını belirtirken, savcının gerekçesini kabul etmediklerini vurguladı. Duruşma savcısı ise avukatın kendisine "vicdansız" dediğini öne sürdü ve kimsenin yargıçlara ve savcılara hakaret edemeyeceğini belirtti. Avukat, savcıya böyle bir ifade kullanmadığını savundu. Duruşma salonundaki sözlü tartışma üzerine hakim duruşmaya ara verdi.

Tüm Sanıklar Beraat Etti

Son sözleri sorulan sanıklar, beraat etmelerini talep ettiler. Mahkeme, suçun yasal unsurlarının oluşmadığına kanaat getirerek, 20 sanığın da beraatine hükmetti.