Yurt dışında eğitim almış olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, aldıkları diplomanın Türkiye'deki eğitim sistemine uygunluğunu belgelemek amacıyla denklik başvurusunda bulunmaktadırlar. Denklik süreci, eğitim geçmişi ve hangi ülkeden eğitim alındığı gibi faktörlere bağlı olarak farklılıklar gösterebilir. Peki, Denklik başvurusu nasıl yapılır? TC. vatandaşı denklik belgesi nasıl alınır? Bu yazıda, TC vatandaşlarının denklik başvurusu yapma ve belge alma süreci detaylı bir şekilde ele alınmaktadır.

Denklik başvurusu nasıl yapılır?

2023 yılında Resmi Gazete'de yayımlanan bir karara göre, Türkiye'de denklik işlemlerine tabi olan yurt dışındaki üniversitelerden mezun olanların dil belgesi sunmaları zorunlu hale getirilmiştir. Ancak, sıralama kuruluşlarının en az üçünde ilk 400 içinde yer alan üniversitelerden mezun olanlar bu gereklilikten muaf tutulmuşlardır.

Yurtdışındaki yükseköğretim diploması tanıma ve denklik yönetmeliğinde yapılan bir değişiklik, 2017 tarihli düzenlemeyi etkilemiştir. Bu değişiklikle, Türkiye'de denklik başvurusu yapan adayların öğrenim gördükleri programın diline ilişkin belge sunmaları zorunlu hale gelmiştir.

Önceki yönetmeliğe eklenen bir hükümle, üniversitelerin sıralama kuruluşları tarafından belirlenen ilk 400 içinde yer alanlardan mezun olanlar dil belgesi gerekliliğinden muaf tutulmuştur.

Ayrıca, başvuru belgeleri arasına eklenen yabancı dil başarı puan belgesi, başvuru esnasında sunulabilecek ve öğrenim diline ilişkin belge, mezuniyet tanıma belgesi ve diploma denklik belgesi başvuruları sırasında incelenecektir. Dil belgesinin süresi içinde sunulmaması veya belgenin başarı koşullarını karşılamaması durumunda denklik başvurusu reddedilecektir.

TC. vatandaşı denklik belgesi nasıl alınır?

Öğrenim gören programın dilinde YÖK tarafından kabul edilen bir sınavın olmaması halinde, hangi sınavların kabul edileceği ve başarı puanının ne olacağı YÖK tarafından belirlenecektir.

Bu düzenleme ile, adayların öğrenimlerinin gerçekliği ve programın gerektirdiği kazanımların elde edilip edilmediği konusundaki şüphelerin giderilmesi amaçlanmıştır. Öğrencilerin öğrenim gördükleri programın dilini bilmemelerinin, gereken kazanımları elde edemedikleri anlamına geldiği vurgulanmıştır. Bu durumda mezun olunamayacağı ve ilgili yükseköğretim kurumunun nitelikli eğitim-öğretim faaliyeti yürütmediği ve verdiği diplomaların eşdeğerliğinin olmadığı belirtilmiştir.

Denklik, Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınan yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından ve programlarından alınan önlisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarının, Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarınca verilen aynı düzeydeki diplomalarla eşdeğerliğinin belirlenmesidir. Denklik işlemi, Yükseköğretim Kurulu adına Tanıma ve Denklik Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirilir.

Diploma Denklik Belgesi, talep edilen diplomanın Türk yükseköğretim sisteminde hangi akademik alanda ve derecede eşdeğer olduğunu gösteren belgedir. Mezuniyet Denklik Belgesi ise talep edilen mezuniyet belgesinin Türk yükseköğretim sisteminde hangi akademik alanda ve derecede eşdeğer olduğunu belirtir.

Diploma Denklik Belgesi ile Mezuniyet Denklik Belgesi arasında işlevsel bir fark bulunmamaktadır; her ikisi de aynı amaçla kullanılır ve geçerlilikleri bakımından bir fark yoktur. Diploma Denklik Belgesi veya Mezuniyet Denklik Belgesi başvurusu için öncelikle, Denlik Birimi adresinden gerekli belgeler temin edilir ve ardından Denklik Birimi Ön Başvuru adresinden Online Tanıma ve Denklik Ön Başvurusu yapılır.

Kaynak: Haber Merkezi